środa, 15 października 2014

Marmurowy moździerz (testowanie)



Wczorajszy dzień obfitował w niespodzianki, jedną z nich była przesyłka ze sklepu Przyjemnegotowanie.pl . Nawiązując współpracę ze sklepem, miałam możliwość wyboru akcesoriów do przetestowania. Mój wybór padł na moździerz oraz foremki.
Wybrałam czarny marmurowy moździerz, wykonany z całego kawałka kamienia, ciężki, solidny, ładny.
Na stronie sklepu czytamy:
Elegancki czarny moździerz kuchenny z marmuru to piękny dodatek kuchenny, który będzie służyć podczas przygotowywania dań przez wiele lat. Świetnie nadaje się do rozdrabniania orzechów, migdałów i ucierania ziół oraz przypraw ziarnistych (pieprz, sól, kolendra, czy kminek). Mając na wyposażeniu kuchni taki moździerz Państwa dania już zawsze będą przyciągać smakiem i aromatem
Prezentowany moździerz jest trwały i wręcz idealny do codziennego użytkowania. Poza funkcjonalnością i szerokim zastosowaniem moździerz kuchenny marki Smart Cook, producenta nowoczesnych akcesoriów kuchennych, może być piękną ozdobą kuchni, bez względu na to, czy jest ona urządzona w stylu klasycznym czy nowoczesnym. Marmurowy moździerz kuchenny to sposób na wspaniały prezent dla każdej osoby, której pasją jest gotowanie, pieczenie i przede wszystkim doprawianie potraw świeżymi przyprawami kuchennymi i ziołami.
Zalety
- tradycyjny elegancki wygląd
- wysokiej jakości marmur
- łatwość użycia
- doskonały jako ozdoba w kuchni

Materiał: marmur
Wymiary: 10 x 10.5 cm

A moje wrażenia?
Jego zaletą niewątpliwie jest stabilność, nie ucieka z ręki, wystarczy przytrzymywać go podczas tłuczenia lub ucierania przypraw. Na pierwszy ogień poszły ziarna kolendry i pieprzu, które wykorzystałam do przyprawienia suszonego schabu (przepis niedługo na blogu). Zrobiłam też przyprawę korzenną do piernika, ucierając m.in. cynamon, listki mięty, goździki. Świeżo utarte przyprawy są bardzo aromatyczne, potrawy z nimi smakują wyśmienicie!
I jestem bardzo zadowolona z efektów;)

Moździerz pięknie się prezentuje, nadaje charakteru kuchni. Niewątpliwie, sprawdzi się również jako prezent, sprawiając radość każdemu miłośnikowi gotowania.

Sklep Przyjemnegotowanie.pl ma swej ofercie różne akcesoria kuchenne , oferuje również zdrową żywność. Na szczególny plus zasługuje świetny kontakt oraz szybka przesyłka. 





14 komentarzy:

  1. Witam! Nie jestem fanka kuchni, ale czasem lubie obejrzec ladne zdjecia, ktorych ma Pani pod dostatkiem. Mozdzierz stal sie sprawca powrotu mojej wyobrazni do czasow dziecinstwa, domku wiejskiego i potraw gotowanych przez babcie, ktora miala podobne naczynie, chociaz moze nie az tak ladne ))) Byc moze wlasnie Pani zdjecia sprawia, ze bede czescie zagladac do kuchni Dziekuje )))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kuchnia potrafi przyciągać, potrafi też być fajną zabawą:)

      Usuń
  2. TEŻ MAM COŚ PODOBNEGO I WYKORZYSTUJE DO ROZGNIATANIA PIEPRZU LUB INNYCH PRZYPRAW :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od pewnego czasu zastanawiam się na zakupem moździerza. Zachęciłaś mnie tym wpisem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo przydatny w kuchni!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Szukam moździerza i trochę więcej spodziewałem się po "teście". Z artykułu wynika, że największą zaleta jest stabilność... A gdzie info czy marmur nie pyli do przypraw, jakiekolwiek porównanie do moździerzy z innych tworzyw? Co oznacza stwierdzenie "łatwość użycia"?
    Ech - art sponsorowany czy jak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. testowałam ten konkretny model, celem tego posta nie było porównanie kilku moździerzy.
      Owszem, artykuł jest sponsorowany i dotyczy tego konkretnego modelu, który w pełni spełnił moje wymagania. Nie pyli - sprawdzałam to już wielokrotnie pocierając tłuczkiem o sam moździerz, zarówno gdy był nowy, jak i po już ponad roku użytkowania.
      Łatwość użycia - to określenie w tym przypadku bezpośrednio wiąże się ze stabilnością.

      Usuń
  6. Kupiłem Moździerz granitowy z Lidla. Martwi mnie jedna sprawa - przy ucieraniu, na skutek tarcia tłuczka o moździerz, powstaje szary pył. Czy jest to normalne? Czy ustąpi?
    Dzięki za pomoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno jest mi powiedzieć, czy to normalne, ale mam nadzieję, że ustąpi. W moim moździerzu tego problemu nie miałam, a użytkuję go już od ponad 2 lat. Mój jest marmurowy, nie wiem czy to ma znaczenie.
      Może ten pył w moździerzu granitowym to kwestia ścianek w środku: jeśli są mocno szorstkie, to muszą się dotrzeć. Spróbowałabym poucierać tłuczkiem na sucho, bez przypraw, a następnie umyć moździerz ciepłą wodą (bez detergentów!).

      Usuń
  7. witam Pania mam pytanie chociaz w jednym z postow napisala Pani"umyc woda bez detergentow".Czy natym polega konserwacja mozdzierza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ponieważ moździerz jest z kamienia, należy myć go samą wodą, bez dodatku płynów. Po umyciu wycieram ścierką na sucho i tyle.
      Jeśli ucieram suche przyprawy, to wystarczy po prostu przetrzeć go wilgotną ścierką, natomiast po ucieraniu np. pesto trzeba umyć wodą. Płynu do naczyń ani innych detergentów nie używa się, gdyż wsiąkają one w kamień i później przyprawy mają mydlany zapach.

      Usuń

Drukuj