czwartek, 13 listopada 2014

Smoothie z pieczonym jabłkiem


Pieczone jabłka do zdecydowanie smak długich jesienno-zimowych wieczorów. Mamy jedną jabłonkę, której owoce są doskonałe do szarlotek i do pieczenia. Nie wiem, jaka to odmiana - ani reneta, ani antonówka. Jabłka są żółte z czerwonym boczkiem, słodko-winne, nie są zbyt soczyste, dobrze się przechowują. Podczas pieczenia nie ciemnieją i bardzo szybko się pieką, idealne do szarlotek. Dziś upiekłam kilka z cynamonem i miodem, żeby wykorzystać je do pysznego koktajlu na bazie kefiru. Jakie to dobre!!!

ps. poszukałam, wygooglałam i raczej jest to odmiana Cesarz Wilhelm (oczywiście u nas nikt ich tak nie nazywał).

Składniki:
250ml kefiru (lub maślanki)
2 jabłka
1 łyżka miodu
szczypta cynamonu

Jabłka umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne, a w jego miejsce wlać miód, oprószyć cynamonem, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 15-20 minut w temp. 180stC. Ostudzić.
Miąższ jabłka wyjąć za pomocą łyżki, przełożyć do pojemnika blendera, wlać kefir. Miksować do uzyskania napoju o jednolitej konsystencji. Przed podaniem oprószyć cynamonem.
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. eee, już wypite:) zapraszam jutro na powtórkę;)

      Usuń
  2. PIEKNIE! I SMACZNIE! ;-)))))))))

    ZAPRASZAM DO SIEBIE W WOLNEJ CHWILI NA SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie i apetycznie wygląda.


    ♥•(¯`♥´¯)DZIEŃ
    (¯`•´¯)♥•´DOBRY
    •♥.,.•´WITAM
    ڿڰۣ¸♥ CIEPLUTKO

    Dzień jest szary
    i ponury.
    Zamiast słońca
    Smutne chmury.
    Mimo wszystko życzę
    ------------- udanego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja poproszę porcyjkę, moje smaki zdecydowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam, zaraz wstawiam jabłka do piekarnika;)

      Usuń
  5. Uwielbiam! Idealny napój o tej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj