czwartek, 8 października 2015

Kawior z bakłażana

 
Kto oglądał rosyjski film "Iwan Wasiliewicz zmienia zawód" ("Иван Васильевич меняет профессию")? Ta komedia to już klasyka radzieckiej kinematografii, ale za każdym razem gdy ją oglądam, śmieję się i razem z bohaterami powtarzam dialogi:) 
Za pomocą wehikułu czasu, skonstruowanego przez młodego inżyniera Szurika, główny bohater Iwan Wasiliewicz przenosi się w czasy Iwana Groźnego. Razem z nim do carskiego pałacu trafia też drobny złodziejaszek Żorż, natomiast monarcha zostaje przeniesiony w realia XX wieku. Perypetie i problem z maszyną powodują mnóstwo zabawnych, a czasami niebezpiecznych sytuacji.
Jest w filmie też kulinarny epizod, gdzie jeden z bojarów - Fiodor - zapraszając do stołu szwedzkiego posła wymienia dania: nerki zajęcze wiercone, głowy szczupaków z czosnkiem, kawior czarny, kawior czerwony... zamorski kawior, bakłażanowy. O ile całe michy kawioru czarnego i czerwonego nie robią na nim wrażenia, to przy bakłażanowym przełyka ślinę). 


Wiecie co? Wcale się jemu nie dziwię:) Kawior bakłażanowy jest rzeczywiście pyszny. Każdy ma swój sposób na jego przyrządzenie, jedni miksują warzywa, drudzy dodają marchewkę... 
Mój kawior to drobno pokrojone bakłażany, cebula i papryka. Jest doskonały z kromką bagietki, można też go zapasteryzować w słoikach, by przechować na zimę (oczywiście ugotować z odpowiednio większej ilości składników). 
Bardzo polecam!

Składniki:
2 bakłażany
1 mała czerwona papryka
1 mięsisty pomidor
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
natka pietruszki
2 łyżki octu jabłkowego
sól
pieprz
słodka wędzona papryka
opcjonalnie: szczypta chili

Bakłażany przekroić na pół, ułożyć na blasze skórką do dołu. Paprykę również ułożyć na blasze, piec w piekarniku (funkcja grill) przez ok 30 minut w temp. 200stC. Po upieczeniu paprykę włożyć do foliowego woreczka, pozostawić na 15 minut, następnie zdjąć skórkę i usunąć gniazdo nasienne.
Środek bakłażana wydrążyć za pomocą łyżki. Cebulę, paprykę i bakłażany pokroić w drobną kostkę.
Pomidor sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać pomidor, posiekany czosnek, paprykę, bakłażany. Dusić po przykryciem, czasem mieszając, ok 10 minut. Wlać ocet, doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem (i chili - wg uznania), dodać posiekaną natkę pietruszki. Smażyć jeszcze ok 2-3 minut.
Najlepiej smakuje na grzankach albo jako dodatek do mięsa.
Приятного аппетита!


17 komentarzy:

  1. Może byśmy po takim Twoim daniu przekonały się do bakłażanów :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bakłażanowy kawiar, ależ pyszności;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Filmu nie widziałam z chęcią obejrzę, a kawior bakłażanowy to też jedyny jaki zjem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. film polecam, jest nawet w tłumaczeniu na polski, kiedyś puszczali go na TPV Kultura. A i kawior polecam, pyszny jest!

      Usuń
  4. Ale świetne :) I zawsze można powiedzieć: kawior? pfff jem codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe danie. Nigdy takiego nie jadłam. Chyba sobię zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli lubisz bakłażany, to koniecznie, bardzo fajnie smakuje;)

      Usuń
  6. Ciekawe danie, nigdy nie slyszalam o takim kawiorze ale te połaczenie składników musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda świetnie i apetycznie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Łał jak wytwornie i światowo :) Bardzo apetyczne danie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmm bardzo mnie zainteresowałaś tym przepisem. Musze koniecznie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie słyszałam o nim wcześniej, a szkoda, bo pomysł rewelacyjny! Na pewno wykorzystam :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności ^^
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Drukuj