wtorek, 28 maja 2019

Zapiekanka z bakłażanem


Bardzo smakowita zapiekanka, której głównym składnikiem są bakłażany. Najlepsza jest prosto z piekarnika, z ciągnącym się serem:) 

Zapiekanka z bakłażanem

Składniki:
2 bakłażany (ok 700g)
1 duża cebula
1 marchew
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
150ml śmietany 18%
100g żółtego sera
kilka pędów szczypiorku
pęczek koperku lub pietruszki  olej
sol
pieprz
tymianek
bazylia
papryka słodka 

Bakłażany obrać, pokroić w plastry ok 1cm, oprószyć solą i pozostawić na kilkanaście minut.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Czosnek obrać i posiekać. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek i marchew, smażyć przez kilka minut często mieszając, a następnie dodać koncentrat pomidorowy, wlać trochę wody i dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie (ok 10 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawami.
Bakłażany osączyć na papierowym ręczniku, smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej bez tłuszczu) z obu stron, aż będą miękkie.
Śmietanę doprawić do smaku, dodać posiekany koperek
Dno żaroodpornego naczynia (u mnie ok 18x25cm) posmarować olejem. Wyłożyć cienką warstwę bakłażanów, połowę warzyw (marchewki z cebulą), polać 2 łyżkami śmietany. Wyłożyć kolejne warstwy bakłażanów, warzyw, śmietany. Z wierzchu ułożyć warstwę bakłażanów, polać śmietaną i posypać startym serem.
Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 200stC, następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 minut.
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!




1 komentarz:

Drukuj