piątek, 18 marca 2016

Rolada Kukułka

Co dwie dziewczyny, w głowach których roi się od kulinarnych pomysłów, mogą robić w kuchni?:) Odpowiedź wydaje się oczywista - gotować! A tak się złożyło, że obie bardzo lubią słodycze. Musiało więc powstać jakieś ciasto. Po krótkiej naradzie - przecież każda już nie mogła się doczekać tego mieszania, ubijania, pieczenia - wybór padł na roladę. Dłużej się zastanawiałam nad nadzieniem. Dżem porzeczkowy z kremem czekoladowym? Może twarożek z wiśniami? Jolkę jednak kusił kajmak. Postanowione! Będzie rolada z kremem kajmakowym. A ponieważ miałam puszkę masy o smaku kukułki, to i nazwa nasunęła się sama:)
Rolada wyszła pyszna, słodka, z tą charakterystyczną nutą cukierków "Kukułka". Najlepsza była na drugi dzień, gdy ciasto przeszło smakiem kremu. 

Składniki:
ciasto:
5 małych jajek
150g drobnego cukru
150g mąki (minus jedna płaska łyżka)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:
100ml śmietanki 30%
200g sera mascarpone
4-5 łyżek masy krówkowej Kukułka (użyłam firmy Helio)
opcjonalnie - łyżka koniaku

do dekoracji: polewa czekoladowa, posypka kajmakowa

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania w 3 turach wsypać cukier. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać łyżką.
Dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem, wylać ciasto, równomiernie rozsmarować go na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 10-12 minut w temp. 170stC.
Póki ciasto się piecze przygotować ściereczkę bawełniana, oprószyć ją cukrem pudrem. Ciasto położyć na ściereczce papierem na wierzch, papier zdjąć, a ciasto razem ze ściereczką zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i pozostawić do ostudzenia.
Śmietankę przed ubijaniem należy mocno schłodzić. Ubić na sztywno, dodać mascarpone i jeszcze chwilę razem ubijać. Dodać 2 łyżki masy krówkowej (i koniak - opcjonalnie), wymieszać.
Roladę rozwinąć, posmarować cienko masą krówkową, na masie rozsmarować warstwę kremu. Roladę zwinąć (już bez ściereczki:), przykryć folią, włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Przed podaniem polać polewą czekoladową, udekorować posypką.
Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Kupuję masy kajmakowe Helio ale o smaku kukułki nie widziałam. Rolada piękna. Ja jeszcze muszę poćwiczyć nad zwijaniem - ostatnio przykleiła mi się do ściereczki gdy wysypałam tylko cukrem pudrem. Mama poradziła mi aby to była zwilżona ściereczka - biszkopt mi zamókł wtedy :( ale nie odpuszczę i rolady będą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może spróbuj posypać ściereczkę drobnym cukrem - nie powinna się przykleić.
      Ja raz posypuję, raz nie - jeszcze nie miałam problemu z przyklejaniem się rolady.
      Możesz też spróbować zwinąć ją razem z papierem: kładziemy ciasto papierem na ściereczkę, zwijamy, studzimy, a rozwijając delikatnie odrywamy papier.

      Usuń
  2. Przypomniałaś mi smak dzieciństwa - cukierki kukułki, które topiły się w buzi! Super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda, co dwie głowy to nie jedna :D Takie efekty wspólnej pracy są cudowne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka piękna i delikatna. Dawno nie jadłam żadnej rolady. U mnie w domu ogólnie rzadko robi się rolady. Za to moja ciocia jest w nich mistrzynią. Ciekawi mnie smak tej kukułkowej wersji :) Serdeczne pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. namów ciocię, by kiedyś upiekła kukułkową;)

      Usuń
  5. Piękna rolada, jaki ładny biszkopt. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowna! Pięknie się prezentuje i na pewno jest przepyszna :) Mmmmm.... zjadłabym całą sama :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana ale wspaniała roladka ci wyszła :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda perfekcyjnie, a nadzienie - mistrzostwo świata :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Rolady to nie sa moje ulubione ciasta, ale ta wygląda pysznie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Drukuj