piątek, 1 kwietnia 2016

Słodko-kwaśna surówka z kapusty


Często bywa tak, że im prościej tym lepiej. Proste fasony podbijają świat mody. Proste dekoracje cieszą oko. Z kilku prostych składników powstają pyszne dania. Podobnie jest w przypadku tej surówki - taki prosty, ale jakże pyszny dodatek do obiadu.
Jak smakuje? Słodko-kwaśno, chrupiąco, a ktoś nawet powiedział, że przypomina te "u Chińczyka":)


Składniki:
1/4 główki średniej kapusty (włoska, biała; ok 0,5kg)
1 duża marchew
1 cebula
koperek

zalewa:
50ml wody
2 łyżki cukru
3 łyżki octu jabłkowego lub winnego
0,5 łyżeczki soli
50ml oleju lub oliwy

Kapustę poszatkować. Marchew zetrzeć na dużych oczkach. Cebule pokroić w cienkie piórka. Koperek posiekać. Warzywa wymieszać.
Wodę, ocet, cukier i sól zagotować, zdjąć z palnika, wlać olej. Warzywa wymieszać z zalewą, ugnieść i odstawić na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.
Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Bardzo lubimy taką surówkę do gotowanego mięska :D

    OdpowiedzUsuń
  2. W prostocie siła. Robię podobnie ale nie zagotowuję zalewy tylko bezpośrednio daję składniki do surówki. I najczęściej te surówki są zjadane chwilę po przygotowaniu, nawet nie zdążą postać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. surówki do obiadu muszą być;) czasem zanim przygotuję główne danie, sama wyjadam surówkę:)

      Usuń
  3. Zawsze dobrze mieć w zanadrzu takie proste sprawdzone przepisy :) nigdy się nie znudzą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja ukochana surówka. Mogłabym ją jeść niemal codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja ukochana surówka. Mogłabym ją jeść niemal codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja ukochana surówka. Mogłabym ją jeść niemal codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! Bardzo taką lubię. Pasuje do wielu dań. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię taką surówkę, jem dość często.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham kapustę pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Masz rację proste rzeczy bardzo często są najlepsze :) Taka surówka do obiadu to mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prosta i pyszna kapusta : )

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajnie, że proponujesz również proste rzeczy do zrobienia. Jedzenie kapusty jest bardzo zdrowe z punktu widzenia kobiet. kapustne warzywa zawierają indole, związki aktywnie biologiczne, ważne z punktu widzenia prewencji nowotworowej u kobiet. Do kapustnych zaliczają się też brukselki, kalafior, brokuły, jarmuż oraz kalarepa.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj