wtorek, 19 stycznia 2021

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty
 

Tak się przyjęło, że do obiadu zawsze muszą być jakieś warzywa. I najlepiej w postaci surówki. Latem, wiadomo, rządzą świeże ogórki, pomidory, sałata. Zimą częściej sięgamy po kiszonki albo warzywa korzeniowe, jak chociażby seler, marchew, rzodkiew. A szczególne wzięcie ma kapusta. Najprostszy coleslaw albo surówka z czerwonej kapusty o tej porze roku nie tylko doda koloru na talerzu, ale też jest źródłem cennych witamin i minerałów. Można przyrządzić ją z majonezem, ja jednak wolę wersję lżejszą. Taka do obiadu jest najlepsza;) 

Polecam również inne przepisy na surówki do obiadu: 

Surówka z czerwonej kapusty
 

Surówka z czerwonej kapusty 

Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty (ok 0,5kg)
  • 1 marchew
  • mała czerwona cebula
  • opcjonalnie - kwaśne jabłko 
dressing:
  • po 2 łyżki miodu, musztardy (np. francuskiej), octu winnego, oliwy
  • szczypta soli i pieprzu

Kapustę opłukać, osuszyć, poszatkować cienko. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa włożyć do miski, wymieszać. 

Składniki dressingu rozmieszać na gładki sos. Polać sałatkę, wymieszać i odstawić na 30 minut, żeby składniki się przegryzły.

Surówkę przechowywać w lodówce.

Smacznego! 

Surówka z czerwonej kapusty





2 komentarze:

  1. uwielbiam surówkę z czerwonej kapusty!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja także robię z czerwonej kapusty surówkę, jednak zawsze ją nieco podgotowuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj