piątek, 28 października 2016

Syrniki z patelni

 
Jak się lenić, to na całego. Cały tydzień w biegu, w wirze obowiązków domowych, zakupów, treningu, zajęć... Dziś rozkoszuję się myślę, że nie muszę się spieszyć. Popijam herbatę w imbirem na rozgrzanie, zajadam się pysznym śniadaniem. Czego chcieć więcej?!:)

Syrniki (albo jak kto woli bardziej po polsku - serniczki) są to placuszki z sera, smażone na patelni. W dzieciństwie zajadaliśmy je z kwaśną śmietaną. Podczas dzisiejszego śniadania miałam zjeść coś twarogowego, nie bardzo jednak wiedziałam na co mam ochotę - chleb z białym serem i miodem albo może leniwe. Wszak miałam się lenić:) W trakcie mieszania twarogu z jajkiem zmieniłam jednak plan - i tak wyszły syrniki. Do tego prażone jabłuszka z cynamonem i domowy jogurt... 


Składniki (na 8szt.):
250g twarogu
1 jajko
1 łyżka cukru z wanilią
2 kopiaste łyżki mąki (plus mąka do obtaczania)
olej do smażenia

1 duże jabłko (antonówka, szara reneta)
1 łyżka cukru trzcinowego
szczypta cynamonu
naturalny jogurt

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, cukier, wymieszać, wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać. Łyżką nabierać kawałki ciasta, obtaczać w mące, formować kulki i spłaszczać na dłoni. Na patelni rozgrzać olej, wykładać placki, smażyć na małym ogniu z obu stron po ok półtorej minuty.
Jabłko obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i gotować, aż będzie miękkie. Oprószyć cynamonem. Jeszcze ciepłe wyłożyć na syrniki. Podawać z jogurtem.
Smacznego:)

9 komentarzy:

  1. robiłam takie, pyszne są, robię je w piątek na obiad czasami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, jak mi brakuje takiego błogiego dnia na lenistwo. Przy treningach, pracy na pełen etat i studiach zaocznych (gdzie obecnie zjazdy są co tydzień) - marzę o takim wolnym... No i o takich serniczkach, tudzież syrniczkach. Podane tak pięknie, że mogłabym zjeść z talerzem! Pozdrawiam piątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ Ci pulchniutkie wyszły, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik i placki w jednym :D Robiłyśmy kiedyś często z serka wiejskiego :D Idealne na dzień lenia :D

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie czytając przepis zauważam iż jest to identyczne ciasto jak na pierogi leniwe gotowane w wodzie. Ciekawa jestem jak smakują z patelni, wszak leniwe również odsmażam jeśli zostaną (jeśli!!)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, składniki są jak na leniwe, nawet najpierw planowałam zrobić leniwe, ale ostatecznie zamieniłam garnek na patelnię;)

      Usuń
  6. Wyglądają niesamowicie i kusząco. Muszę wypróbować je u siebie ;)
    Świetny wpis, oby tak dalej. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię takie serniczki, czasami takie robię na kolacje :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj