wtorek, 7 stycznia 2020

Syrniki z mąką ryżową (bezglutenowe)


Syrniki w bezglutenowej wersji z mąką ryżową. Są delikatne, miękkie, o wyraźnym twarogowym smaku. Nie są słodzone, dlatego można podać je z dżemem, miodem i jogurtem albo po prostu posypać cukrem pudrem.

Syrniki z mąką ryżową (bezglutenowe)

Składniki (na 2 porcje):
300g twarogu
1 jajko
70g mąki ryżowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
do podania: dżem, miód, syrop klonowy, jogurt
mąką ryżowa lub pszenna bezglutenowa do obtaczania

Twaróg rozetrzeć z jajkiem, wsypać mąkę ryżową i proszek, wymieszać na jednolita masę. Ciasto podzielić na 6 części, z każdego kawałka uformować kulkę obtaczając w mące, a następnie spłaszczyć na grubość ok 1,5cm.
Syrniki smażyć na niewielkiej ilości oleju na rumiano z obu stron, na małym ogniu, osączyć na papierowym ręczniku.
Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z dżemem, syropem klonowym, miodem i jogurtem.
Smacznego!




3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe, nigdy nic takiego nie jadłem

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować, bo mam dziecko na diecie bezglutenowej. Mała uwaga: aby przepis faktycznie był bezglutenowy, proszę zmienić na proszek do pieczenia bezglutenowy, gdyż zwykły zawiera mąkę pszenną, czyli gluten :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Drukuj