piątek, 3 stycznia 2020

Syrniki z czekoladowym nadzieniem



Syrniki albo jak kto woli serniczki z patelni już nie raz pojawiały się na blogu. Teraz do kolekcji dołączam syrniki nadziane kremem czekoladowym. Po przekrojeniu serniczka czekoladowe nadzienie wypływa ze środka. Jakie one są pyszne! 

Syrniki z czekoladowym nadzieniem

Składniki:
300g twarogu półtłustego
1 duże jajko
2 łyżki mąki + do obtaczania
2 łyżki cukru waniliowego
schłodzony krem czekoladowy typu nutella do nadzienia
olej lub masło do smażenia
cukier puder do posypania

Twaróg przetrzeć przez sito, dodać cukier, jajko, wymieszać. Wsypać mąkę, wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, można dosypać odrobinę mąki.
Ciasto podzielić na 8 części, uformować kule, a następnie lekko spłaszczyć, na środek każdego wyłożyć ok pół łyżeczki kremu czekoladowego, zlepić i lekko spłaszczyć (serniczki mają być grube, ok 1,5cm), obtaczając z obu stron w mące.
Na patelni rozgrzać olej lub masło. Serniczki smażyć z obu stron na rumiano na średnim/małym ogniu. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawać na ciepło. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. wersji z nadzieniem jeszcze nie jadłam, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zarówno te z czekolada jak i masłem orzechowym :)

      Usuń

Drukuj