piątek, 14 listopada 2014

Bakłażan w roladkach z serkiem i kabanosami

Czyli jak kabanos owinął wokół palca grillowanego bakłażana;)
Już co raz mniej jest sezonowych warzyw. Cukinie w sklepie są tylko importowane, papryka również. A jednak skusiłam się i kupiłam bakłażana. Wymyśliłam roladki z serkiem i kabanosami, więc nie mogłam czekać na kolejny sezon:) W ruch poszła grillowa patelnia, ale można również usmażyć plasterki bakłażana na zwykłej, smarując minimalną ilością tłuszczu.
Pyszne, na dwa kęsy, w sam raz jako przekąska. Połączenie serka o smaku pieczonej papryki i orzechów wzbogaciło ich smak. Dobre na ciepło, jak i na zimno. Polecam!

Składniki:
1 bakłażan
125g serka kremowego (użyłam o smaku tapas)
kilka kabanosów (dałam chilli)
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
1 łyżki startego sera bursztyn (lub parmezan, grana padano)
sól
oliwa do smażenia i posmarowania naczynia

Bakłażana umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić wzdłuż w cienkie plastry, oprószyć solą. Patelnię grillową rozgrzać, posmarować oliwą, smażyć plastry bakłażana z obu stron. Usmażone plastry smarować serkiem, posypać orzechami, położyć kawałek kabanosa i zwinąć w roladkę. Roladki układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Resztę orzechów wymieszać ze startym serem, posypać roladki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 15-20 minut w temp. 170stC.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja, wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szybka, smaczna propozycja, lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam smażyć na grillowej patelni, ale moja już jest wysłużona i muszę się rozejrzeć za nową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mogę polecić taką jak moja - solidna, trwała i bardzo praktyczna!

      Usuń

Drukuj