czwartek, 27 listopada 2014

Piernikowe choinki


Po czym poznać, że Święta co raz bliżej? Na pewno nie po choinkowo-bombkowo-lampkowej ofercie w sklepach, która pojawia się tuż po zniczach i chryzantemach. Nie lubię tego napędzanego marketingu, rzadziej też wtedy robię zakupy w dużych marketach.
Czuję zbliżające się Święta, gdy nastawiam ciasto na pierniczki, gdy dom wypełnia korzenny zapach, gdy zaczynam wymyślać opakowania na prezenty, malować szyszki, skręcać gwiazdki i wycinać śnieżynki (wciąż jeszcze z tego nie wyrosłam) :)
Co roku moi bliscy dostają do prezentów mały słodki bonus w postaci pudełka domowych ciastek, rogalików, nadziewanych pierniczków i małych keksów. W zeszłym roku wśród słodkości znalazły się również piernikowe choinki. Każdą zapakowałam osobno, przewiązałam wstążką i dołączyłam karteczkę z życzeniami. Gdy ostatnio odwiedzaliśmy dalszą rodzinę, u niektórych widziałam te choinki na półce jeszcze nie zjedzone, bo "są tak ładne, że aż szkoda jeść";)
Do Świąt pozostał prawie miesiąc, ale na pierniczki wcale nie jest za wcześnie. Można je upiec i przechować w pojemnikach, a niedługo przed Świętami poskładać w choinki i udekorować.
Po leżakowaniu stają się miękkie, ale trzymane bez szczelnej przykrywki znowu twardnieją. Choinki są niewysokie, ok 7-8cm. Jeśli chcecie zrobić wyższe, można układać po 2 pierniczki takiej samej wielkości na pierwszych dwóch poziomach. A dekorowanie choinek to już czysta przyjemność:)

Składniki (na 12-14 sztuk):

300g płynnego miodu (1 szklanka minus 2 łyżki)
180g masła
4 łyżki brązowego cukru

1 małe jajko
2 żółtka
2 łyżki kakao
700g mąki (plus do podsypywania)
1 łyżeczka sody
2 łyżki korzennej przyprawy do piernika

dodatkowo:
100g ciemnej czekolady (deserowej, gorzkiej)
2 białka
2 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
jadalne perełki do dekoracji

Miód i masło podgrzać, żeby masło się rozpuściło, dodać przyprawę korzenną, przestudzić. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem na puch, wymieszać z miksturą miodową. Dodać przesianą mąkę z sodą i kakao, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto może być lekko klejące, ale po leżakowaniu stwardnieje. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i odstawić na noc w chłodne miejsce.
Po leżakowaniu ciasto wałkować na grubość ok 4-5mm, wycinać gwiazdki lub kwiatki w różnych rozmiarach (każdego rozmiaru po 12 sztuk, ale najmniejszych pierniczków powinno być x2, gdyż jeden będzie ustawiony na czubku choinki), układać na wyłożonej papierem blasze, piec 5-8 minut w temp. 180stC. Najlepiej duże i małe pierniczki piec osobno, ponieważ małe szybciej się pieką. Upieczone pierniczki ostudzić na kratce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić żeby zaczęła gęstnieć. Gęsta czekolada szybciej zastyga oraz fajnie oddziela kolejne warstwy pierniczków. Jeśli czekolada będzie zbyt płynna, pierniczki przykleją się na płasko i choinki będą bardzo niskie. Pierniczki układać w choinki, sklejając kolejne warstwy czekoladą, na górze najmniejszą gwiazdkę przykleić pionowo. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
Z białka, soku cytrynowego i cukru pudru utrzeć gęsty lukier, ozdobić nim choinki. Można dodatkowo udekorować perełkami. Pakować choinki można dopiero po wyschnięciu lukru.
Udanego pierniczkowania:)



25 komentarzy:

  1. Super wyglądają, też mam w planach zrobienie ich. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są bardzo urocze, mogą też być dekoracją stołu:)

      Usuń
  2. UROCZE CHOINECZKI ;JAK Z BAJECZKI;) PIĘKNIE BĘDĄ WYGLĄDAŁY NA ŚWIĄTECZNYM STOLE...ZAPRASZAM NA ''PIERNICZKI -RENIFERKI '' ;) POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/swiateczne-pierniczki-reniferki-i-inne.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję;) jako dekoracja stołu będą świetne:)

      Usuń
  3. prezentują się cudownie! zapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, tak, uwielbiam takie choinki do schrupania! Poprosze o jedna, albo dwie ;)
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. łał! jakie śliczne! a szkoda jeść!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie niektórzy z rodziny też tak pomyśleli i trzymają je do dziś;)

      Usuń
  6. byłem w trzech sklepach agd i nigdzie nie mają gwiazdeczek/kwiatuszków wrrr, tylko misie itp., może na allegro?

    OdpowiedzUsuń
  7. są na allegro:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja te kwiatuszki kupiłam w Tesco zeszłym roku, kosztowały ok 4zł, w zestawie 6 rożnych rozmiarów. Na Allegro też jest dużo, a przy okazji - we wtorek jest dzień darmowej dostawy w wielu sklepach;)

      Usuń
  8. dzięki:) może zaszalejemy;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zamierzam skorzystać z okazji i kupić kilka rzeczy, są tańsze niż przesyłka, więc w takim dniu się opłaci:)

      Usuń
  9. to są jakieś konkretne sklepy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kilka mam na oku, ale jeszcze porównam ofertę:) Zależy czego Pan szuka, może będę mogła podpowiedzieć

      Usuń
  10. Są prześliczne! Też chcę takie w tym roku zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo urocze, też gdy kiedyś je zobaczyłam, od razu zapragnęłam zrobić:)

      Usuń
  11. Też myślałem żeby zrobić takie choinki na święta. Tylko nie wiem czy znajdę tyle foremek w tym samym kształcie, ale różnej wielkości...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w zeszłym roku były w tesco, teraz nie szukałam. Ale można skorzystać z dnia darmowej dostawy i zamówić w sklepie internetowym:)

      Usuń
  12. pierniczki! czas-start! jest ciasto, są foremki z allegro, czekam tylko aż stolnica się zwolni:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj