piątek, 13 grudnia 2019

Miękkie pierniczki z nadzieniem



Piekę je co roku, obdarowuję rodzinę i mam wrażenie, że nigdy nam się nie znudzą. Może dlatego, że piekę je tylko na Boże Narodzenia, bo właśnie w tym czasie piernikowe wypieki tak bardzo smakują.
Te pierniczki są miękkie, nawet nie muszę wkładać skórki jabłka do puszki, ponieważ ciasto utrzymuję miękkość dzięki nadzieniu z powideł śliwkowych. Przypominają nieco znane pierniczki alpejskie, ale nie oszukujmy się - są inne, dla mnie nawet lepsze:) Można polać je czekoladą albo lukrem, wtedy będą jeszcze smaczniejsze. I lepiej upiec je tydzień przed Świętami, wtedy zdążą dojrzeć, żeby zachwycić swoim smakiem i aromatem. 
Ja właśnie nastawiłam porcję ciasta, jutro będę piekła:) 


Miękkie pierniczki z nadzieniem 

Składniki (na ok 70 - 80 sztuk):
200g miodu
2 łyżki przyprawy do piernika 
120g masła
100ml śmietany 18%
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
100g cukru trzcinowego
550g mąki
2 łyżki kakao
słoik powideł śliwkowych albo gęstej konfitury z porzeczek do nadziewania

polewa czekoladowa: 200g czekolady (60%) + łyżka masła lub gotowa polewa czekoladowa
ozdobna posypka cukrowa


Miód, przywary i pokrojone w kostkę masło podgrzewać w rondlu, aż masa będzie płynna. Ostudzić lekko.
Śmietanę wymieszać z sodą i proszkiem, odstawić na kilka minut.
Z 2 jajek oddzielić białka (będą potrzebne do posmarowania pierników). Pozostałe 2 jajka i 2 żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel.
Mąkę przesiać z kakao.
Do mąki wlać masę jajeczną, wmieszać. Dodać miód, zmiksować, dodać śmietanę, zmiksować jeszcze raz. Ciasto powinno być dość luźne, trochę lepkie. Miskę z ciastem przykryć folia, odstawić w chłodne miejsce na 24-36 godzin.
Gdy ciasto odleżakuje, stanie się nieco gęstsze i twardsze.

Ciasto podzielić na 4 kawałki. Każdy rozwałkować, podsypując mąką, na grubość 3-5mm, na połowę wyłożyć niewielką ilość nadzienia w dość sporych odstępach, przykryć druga połową ciasta, dociskając lekko w okolicach nadzienia, żeby nie było pustej przestrzeni. Foremkami wykrawać pierniki i układać na blasze wyłożonej papierem. Ciasto można od razu wałkować na papierze do pieczenia, żeby nie przekładać pierniczków na blachę.
Można zrobić pierniczki bez nadzienia - ciasto rozwałkować na grubość ok 7mm, wykroić kształty foremkami, ułożyć na blasze. 
Pierniczki z wierzchu posmarować rozmąconym białkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 8-10 minut w temp. 170stC. Pierniczki bez nadzienia piec ok 7-8 minut.
Upieczone pierniczki ostudzić. Można polać polewą lub polukrować.

Polewa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Pierniczki polać polewą, udekorować posypka.

Przechowywać w szczelnej puszce lub słoikach. Gdyby pierniczki stwardniały, do puszki można włożyć kawałek skórki jabłka.
Smacznego!




1 komentarz:

Drukuj