czwartek, 1 października 2015

Chaczapuri z serem

Kulinarnych wędrówek po świecie ciąg dalszy. Dziś Gruzja i chaczapuri. Dokładnie wersja imeretyńska. Te cienkie placki, wypełnione serem, czasami nazywane są gruzińską pizzą. Pewne podobieństwo smaków jest, ale tylko jeśli chodzi o ser. Pisałam niedawno o warsztatach kuchni gruzińskiej, na których właśnie chaczapuri były głównym zadaniem. Posmakowały nam, bardzo. Tak bardzo, że niedługo potem zrobiłam je w domu. Pyszne wyszły! 
W Gruzji do chaczapuri dodaje się ser suluguni, w naszych warunkach zastąpiłam go sekiem Capri i mozzarellą. Można również dodać bryndzę albo ser koryciński. Można upiec je w piekarniku na kamieniu lub smażyć na suchej patelni. Obie wersje smakują wspaniale.

Składniki (na 4 sztuki):
2 szklanki mąki luksusowej (dałam Młynomag)
6g drożdży
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki oleju
duża szczypta soli
1 łyżeczka cukru
(opcjonalnie - zioła, czosnek)

nadzienie:
200g mozzarelli
220g sera Capri (1 opakowanie)
100g oscypka (lub dobrego żółtego sera)
sól, pieprz do smaku
50g masła

Ciepłe mleko wymieszać z cukrem, łyżeczką mąki i drożdżami, odstawić na 15 minut, aż zaczyn ruszy.
Resztę mąki przesiać z solą, wlać zaczyn, wodę, masło, wyrobić ciasto, dolewając olej. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i elastyczne, po naciśnięciu paluszkiem szybko wracać do formy.
Ciasto posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 1,5-2 godziny.
Przygotować nadzienie: sery zetrzeć, wymieszać ze sobą, ewentualnie doprawić do smaku. Z sera uformować 4 kulki.
Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części, z każdej zrobić kulkę, lekko spłaszczyć, na środku położyć kulkę sera, dokładnie zlepić brzegi. Kulki rozpłaszczyć najpierw dłońmi, a następnie rozwałkować na placki o średnicy ok 24cm. Podczas wałkowania odwracać placek, żeby miał jednakową grubość. Placki smażyć na rozgrzanej suchej patelni na rumiano z obu stron. Po usmażeniu posmarować masłem.
Można również upiec w piekarniku: placki ułożyć na rozgrzanej blasze lub kamieniu, piec ok 10 minut w temp. 220stC. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, posmarować masłem.

შეგარგოს!





11 komentarzy:

  1. Jestem zachwycona Twoimi wędrówkami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiamy Cię, że tak super eksperymentujesz kulinarnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. No jest :-) bardzo się cieszę i go wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałabym spróbować, przepis zachęca do spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe, a te hieroglify na końcu to pewnie smacznego? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają fantastycznie, zapisałam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam chaczapuri! Sam najczęściej przyrządzam wersję adżarską, ale imertyńska jest równie dobra :D

    OdpowiedzUsuń

Drukuj