sobota, 10 lutego 2018

Rosyjskie bliny




Bliny, naleśniki, racuchy w każdej postaci – tak w Rosji wygląda Maslenica, czyli ostatkowy tydzień przed Wielkim Postem. W czasach pogańskich maslenica była świętem żegnania zimy i witania wiosny, okrągłe bliny symbolizowały słońce i ludzkie życie. W tym roku Malsenica zaczyna się 12 lutego, może więc skusicie się na przygotowanie prawdziwych rosyjskich blinów?;)
Blinami w kuchni rosyjskiej są nazywane naleśniki zarówno pszenne, jak i żytnie, gryczane, grube i cienkie, ale szczególnie pyszną ich odmiana są bliny na drożdżach. 


Składniki (na ok 10 sztuk):
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1,5 szklanki wody
0,5 łyżeczki suszonych drożdży
1 jajko
1 łyżka cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
Jajko roztrzepać z cukrem i solą, wymieszać z mlekiem. Drożdże przesiać z mąką, wsypać do mieszanki mleczno-jajecznej, wymieszać na jednolite ciasto, dolewając wodę oraz olej. Ilość wody można zmniejszyć, jeśli chcemy uzyskać bardziej grube i puchate bliny. Ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Patelnię rozgrzać, posmarować olejem. Nalać porcję ciasta, rozprowadzić równą warstwą po całej patelni, smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Bliny układać na talerzu, każdy smarować roztopionym masłem.
Podawać ze śmietaną, kawiorem, wędzonym łososiem lub na słodko, np. z miodem.
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. uwielbiam wszystkie naleśniki, bliny, placki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bliny.Narobiliście mi smaku ! A już się miałam odchudzać !

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny blog. Lubię blogi o takiej tematyce. Są bardzo interesujące.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię bliny <3 Podobnie jak i naleśniki, racuchy itd...

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo podoba mi się idea takich blinów.
    Sama za takimi przepadam, więc to moja bajka.
    Pozdrawiam serdecznie! Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj