czwartek, 14 czerwca 2018

Koktajl kokosowo-truskawkowy


 
 
Ten wpis będzie równie szybki, jak przygotowanie i wypicie koktajlu. Ponieważ obiecałam Wam podzielić się wrażeniami z filmu Zimna wojna oraz ze wczorajszej degustacji letniego menu w restauracji Trzy Romanse, muszę nie mniej szybko przebierać palcami po klawiaturze, żeby owe dwa posty w najbliższym czasie pojawiły się na blogu.
Zatem wracając do koktajlu czy milkshake'a - jak kto woli - przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile
wyciągnięcie blendera z szafki, umycie truskawek i nalanie mleka. Połączyłam truskawki z mlekiem kokosowym, ale równie dobrze sprawdzi się tu każde inne mleko roślinne, np. ryżowe, owsiane, migdałowe itp, jak i mleko krowie. Najczęściej wykorzystuję to ostatnie, ale miałam ochotę pobawić się smakiem, a połączenie truskawek i kokosa jest niezwykle udane. Miksujcie!

Składniki na 2 porcje:
400g truskawek
400ml mleczka kokosowego (krowiego lub roślinnego)
opcjonalnie: syrop z agawy lub cukier kokosowy do smaku

Umyte i odszypułkowane truskawki umieścić w kielichu blendera, zalać mlekiem, przykryć i miksować przez ok 30 sekund. Jeśli koktajl będzie za mało słodki, można dosłodzić syropem lu cukrem i jeszcze przez chwilę miksować.
Gotowy koktajl nalać do szklanek, podawać od razu.
Smacznego!


2 komentarze:

Drukuj