niedziela, 12 października 2014

Faszerowane bakłażany

Korzystam z jesiennych darów, jednocześnie ciesząc się babim latem i ciepłym powietrzem. Łykam promienie słońca, łapiąc spadające złote liście. A jednocześnie uświadamiam sobie, że każdy kolejny dzień zwiastuje zbliżającą się listopadową słotę, pierwsze przymrozki, ponuro-szare dni i długie wieczory. Póki mogę, korzystam więc też ze świeżych jesiennych warzyw. Nic dziwnego, że w oko wpadły mi pękate bakłażany, z lśniącą gładką skórką, w głębokim fioletowym kolorze. Od razu wiedziałam co z nich przygotuję: soczystym mięsnym nadzieniem wypełnię wydrążone połówki i zapiekę je w piekarniku. To było pyszne!

Składniki:
3 nieduże bakłażany
250g mięsa wieprzowego QAFP (szynki, łopatki lub karkówki)
1 papryka
1 cebula
100g sera typu feta
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
1 ząbek czosnku
pieprz czarny świeżo mielony
sól
olej do smażenia
natka pietruszki do dekoracji

Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środek, posolić i odstawić na 15 minut. Opłukać i wysuszyć papierowym ręcznikiem.
Mięso zmielić.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać zmielone mięso, smażyć, mieszając, aż mięso zmieni kolor.  Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, smażyć kilka minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, pomidorami. Wydrążony z bakłażanów miąższ pokroić w kostkę, wymieszać z mięsem. Dodać pokrojoną w kostkę fetę.
Nadzieniem wypełnić połówki bakłażanów, oprószyć wędzoną papryką, ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 30 minut w temp. 180stC. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
Smacznego!


3 komentarze:

Drukuj