środa, 8 kwietnia 2015

Zupa jarzynowa z frykadelkami


Też tak macie, że czasem chcielibyście wrócić do smaków dzieciństwa? Do banalnie prostych placków ziemniaczanych zalewanych gorącym mlekiem albo do babcinej zupy ogórkowej z jajkiem albo jarzynowej z frykadelkami vel pulpecikami... Bardzo lubiłam te mięsne kulki zanurzone w esencjonalnej zupie. I zawsze podziwiałam je, bo były idealnie okrągłe, jak piłeczki:)
Dziś zafundowałam sobie kulinarny powrót do tamtych smaków. Tylko moje pulpety-frykadelki nie są aż tak kształtne;)

Składniki:
2 marchewki
2 ziemniaki
1 cebula
1 pietruszka
0,5 szklanki zielonego groszku
garść fasolki szparagowej
1 łyżka masła klarowanego
300g mięsa z szynki
1 małe jajko
2 łyżki kaszy manny
sól
pieprz
szczypta papryki
szczypta majeranku
natka pietruszki


Mięso zmielić, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, majerankiem, dodać jajko, kaszę mannę, wymieszać.
Warzywa obrać, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić wszystkie warzywa, smażyć ok 2 minut, ciągle mieszając. Zalać wrzącą wodą (ok 1,5 litra), zagotować, gotować na małym ogniu 5-7 minut.
Z mięsa uformować okrągłe frykadelki (najlepiej mokrymi dłońmi), wrzucać do zupy. Gotować ok 7 minut. Zupę doprawić do smaku, pod koniec gotowania dodać posiekana natkę pietruszki.
Smacznego!

33 komentarze:

  1. Smaczna zupa, ja nie pamiętam takiej z dzieciństwa, ale myślę, że i wtedy zjadłabym ją ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas często gościła na stole, była pyszna!

      Usuń
  2. Ale bym dziś zjadła taką pyszną zupę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. o taka zupę to bym zjadła :) chyba skorzystam z przepisu i jutro zrobie taka na obiad :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupkę z takimi kotlecikami robiłam tylko pomidorową, jarzynowej w takim wydaniu nawet nie jadłam. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z kolei pomidorowej z frykadelkami nie jadłam:) ale pomysł kiedyś wykorzystam;)

      Usuń
  5. Takie obiady lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja przyznam szczerze, że nie znam ich z dzieciństwa. Pamiętam oczywiście klopsiki, rybne i mięsne, ale nigdy w zupie. Z przyjemnością przygotuję kiedyś taką potrawę, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co kraj to obyczaj.. a u nas nie było klopsików rybnych:) zupkę polecam, jest pyszna

      Usuń
  7. W moich zupach z dzieciństwa królował kurczak. :) A zupka wygląda bardzo wiosennie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, domowy rosół z kurczakiem i gniecionymi kluseczkami... też był;)

      Usuń
  8. Te potrawy, które napisałaś w opisie są mi obce, nie jadłam nigdy takich połączeń.
    Zupka na pewno by mi zasmakowała, wygląda apetycznie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmm, ogórkowa z jajkiem - pycha! ta z pulpecikami również;)

      Usuń
  9. My zawsze będziemy tak wspominać babciną zupę pomidorową z domowym makaronem :D Nikt tak dobrej zupy nie da rady zrobić, choćbyśmy się starały to i tak to nie będzie to samo :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak już jest, że Babcie chyba serce wkładają do zupy, dlatego zawsze jest pyszna;)

      Usuń
  10. Taka zupa jest pyszna. Nie kojarzy mi się z dzieciństwem, ale moją kuchnią .
    Nabrałam ochoty na taką zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas była najczęściej w dzieciństwie. Ale smakuje dorosłym również;)

      Usuń
  11. Rzeczywiście mi też skojarzyła się z dzieciństwem! Raz zrobiłam taką mężowi to powybierał pulpety, zjadł samą zupę a mięso na drugie z chlebem ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. O tak, bardzo lubię wracać do smaków dzieciństwa! Pulpeciki w zupie, mmmmm...jak ja dawno tego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas też bardzo dawno nie było, a nabrałam takiej chęci, że w końcu ugotowałam;)

      Usuń
  13. zupa jarzynowa to dla mnie również smak dzieciństwa, ale nigdy nie jadłam jej z frykadelkami, ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajne smaki przypominasz, ogórkową z jajkiem pamiętam, o plackach zalewanych mlekiem tylko słyszałam a takiej zupki jak tu dzisiaj nie jadłam.... jeszcze ;)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj, posmakuje Ci;) Pozdrawiam wiosennie:)

      Usuń
  15. Mi z dzieciństwa pozostala niechęć do mięsa, ale zupkę samą chętnie bym zjadła :) Pierwszy raz słyszę o plackach zalewanych mlekiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. placki z mlekiem to nasza klasyka:) danie raczej regionalne, bardzo niewiele osób o nich słyszało, a jeszcze mniej próbowało;)

      Usuń
  16. Frykadelka- jaka piękna nazwa! A zupa prezentuje się bardzo smacznie; )

    OdpowiedzUsuń

Drukuj