środa, 1 kwietnia 2015

Pudding chia z mango

 
Nowy miesiąc, nowe pomysły i nowa współpraca. Ale o tym za chwilę... Wielokrotnie już widziałam na różnych blogach przepisy na pudding chia. Tak mnie kusiły te kuleczki, że koniecznie musiałam go kiedyś spróbować. Ale jak to ja - najpierw przestudiowałam dokładnie wszystko na temat tych zagadkowych nasion szałwii hiszpańskiej - chia. 
Postaram się przybliżyć nieco te informacje:) 
Chia (szałwia hiszpańska) jest to roślina rodem z Ameryki Południowej. Jej małe niepozorne nasiona są prawdziwą skarbnicą kwasów omega-3, żelaza, wapnia, fosforu, potasu, magnezu, błonnika. Nie bez powodu przecież Aztekowie uważali szałwię hiszpańską za niezbędną dla dobrej kondycji fizycznej i umysłowej. W kuchni polskiej nasiona chia pojawiły się niedawno, ale już zdobyły spore grono zwolenników. Przygotowuje się z nich puddingi, napoje, dodaje się do musli, zup, kasz, sałatek, sosów, zmielone można wykorzystać do pieczenia chleba.
Nasiona chia (wraz z innymi produktami) dostałam do przetestowania od firmy Intenson. Paczuszka zawiera 150g nasion szałwii hiszpańskiej. Dla mnie dużym plusem jest strunowe opakowanie, które pozwala szczelnie zamknąć zawartość i chroni nasiona przed wilgocią i rozsypaniem. 
A skoro mam już chia, nie mogłam nie przygotować tego słynnego puddingu. Najlepszą konsystencję uzyskuje się mieszając chia z płynem w proporcjach 1:9. Można użyć wody, mleka, mleczka kokosowego, migdałowego, soku - za każdym razem pudding będzie smakować inaczej. Zalane nasiona należy dobrze wymieszać trzepaczką, odstawić na 10 minut i znowu wymieszać, przykryć i pozostawić na kilkanaście godzin. Spotkałam się też z opcją moczenia nasion przez 3-4 godziny, a następnie gotowanie przez 10 minut, ale jeszcze tego sposobu nie wypróbowałam. 
Ja nasionka po prostu zalałam mlekiem, a rano dodałam mus z mango. Pyyyycha!

Składniki (na 2 porcje):
2 szklanki mleka
1/3 szklanki nasion chia
1 nieduże dojrzałe mango
opcjonalnie - miód lub cukier

Nasiona zalać mlekiem, wymieszać rózgą, odstawić na 10 minut, znowu wymieszać, przykryć folią i odstawić do lodówki na noc, żeby napęczniały.  Można dosłodzić wg uznania.
Mango pokroić w kostkę (bez skórki), zmiksować, żeby pozostały kawałki owoców.
Do pucharków włożyć część musu z mango, pudding chia, z wierzchu udekorować pozostałym musem.
Smacznego!



26 komentarzy:

  1. Ciągle przymierzam się do zrobienia tego puddingu, pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też się przymierzałam, aż w końcu zrobiłam, muszę powiedziec, że bardzo przypadł mnie do gustu;)

      Usuń
  2. Muszę kupić te nasiona. Teraz na wielu blogach pojawiają się wpisy z ich wykorzystaniem.
    Taki pudding to musi być smaczny no i zdrowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdrowy i smaczny, u mnie będzie się stale pojawiać na śniadanie

      Usuń
  3. Uwielbiamy je za to, że są tak proste w użyciu a tak pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Też je już polubiłam :) łatwe, pyszne, efektowne i zdrowe....

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie też kusi. Moja lista "do zrobienia" jest tak obszerna, że zastanawiam się czy wyrobię się do końca życia. :)))

    Rzeczywiście wygląda świetnie, zwłaszcza w połączeniu z żółtym mango. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten pudding jest z tych, co same się robią;) a z każdym rodzajem owoców fajnie będzie wyglądać, bo sam w sobie jest bardzo efektowny. Te kuleczki kuszą;)

      Usuń
  6. Mam te nasionka, ale jeszcze niczego z nich nie robiłam, spróbuję taki pudding ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały koktajl, uwielbiam te nasionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszędzie te nasiona chia, jakoś nie wiem, nie mogę się przekonać, żeby je wypróbować a wszystko tak pysznie wygląda :D Chyba mnie kusisz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skuś się;) same w sobie są bez smaku, nadają jedynie konsystencję, która jest fajna;) a smak można za każdym razem zmieniać, używając innego mleka czy owoców

      Usuń
  9. Genialny koktajl. Musze w końcu kupić chia;)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja też uwielbiam chia i każdy deser, czy koktajl z ich zastosowaniem! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie na razie tylko w tej postaci wypróbowane, ale będzie więcej przepisów:)

      Usuń
  11. wygląda świetnie, muszę go w końcu zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja ukochana chia <3 najczęściej jem taki właśnie pudding z mango lub z malinami, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj