wtorek, 28 kwietnia 2015

Czekoladowa trufla z wiśniami

 
 
Marzyłam o mocno czekoladowym cieście, które wręcz rozpływa się w ustach. A nie od dziś wiadomo, że marzenia lubią się spełniać;)
To ciasto przypomina brownie, ale nie jest tak zakalcowate, raczej puszyste i delikatne, jak trufla. Czekolada, migdały i wiśnie to trio doskonałe, którego składniki uzupełniają się nawzajem. Można podać go na ciepło, z gałką jogurtowo-wiśniowych lodów, ale po wystygnięciu również smakuje wyśmienicie i wręcz uzależnia smakiem.
Mmmmm, pyszne... a to, że czekolada uszczęśliwia - absolutna prawda:)

edit: Ponieważ całego ciasta nie zjedliśmy od razu, więc muszę Wam powiedzieć, że na 2 i 3 dzień smakuje jeszcze lepiej! Nie jest to ciasto typu biszkopt czy murzynek, ma jeszcze bardziej delikatną konsystencję, wręcz rozpływa się w ustach!

Składniki:
100g masła
50ml espresso
130g gorzkiej czekolady
4 jajka
130g brązowego cukru
50g mielonych migdałów
80g mąki
1 łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki likieru migdałowego
1 słoik drylowanych wiśni (polecam firmy Rolnik)
3 łyżki płatków migdałowych

Wiśnie osączyć na sicie.
Kawę, masło i połamaną czekoladę umieścić w miseczce w kąpieli wodnej, mieszać do rozpuszczenia czekolady, przestudzić.
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, ciągle ubijając, dodawać po jednym żółtku, następnie wlać czekoladę i likier, zmiksować krótko.
Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami i kakao, wsypać do masy jajeczno-czekoladowej, wymieszać szpatułką.
Formę (15x30cm lub tortownicę 23cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać połowę ciasta, wyłożyć 2/3 wiśni, wylać resztę ciasta, na wierzchu wyłożyć pozostałe wiśnie. Posypać płatkami.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-22 minut w temp. 160stC (termoobieg), po 20 minutach sprawdzić patyczkiem - powinien być lekko muśnięty ciastem (nie całkowicie suchy). Piekarnik wyłączyć, ciasto zostawić na 10 minut przy rozszczelnionych drzwiczkach (można włożyć drewnianą łyżkę), następnie studzić w papierze na kratce.
Czekoladowego wtorku życzę:)

Drylowane wiśnie Rolnik polecam również do innych wypieków i deserów, m.in. do tortu Monastyrska izba albo Łaciatej rolady z kremem.

46 komentarzy:

  1. Bardzo fajne ciasto. Lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma nic lepszego niż solidna porcja czekoladowego ciasta-i jeszcze te wiśnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiśnie i czekolada pasują do siebie, a ciasto w smaku jest mega czekoladowe!

      Usuń
  3. To musi być coś niesamowicie pysznego! Już czuję ten czekoladowy smak przeplatany wisienką, tą puchatość i delikaność! :) Oszaleję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawdziwa esencja czekolady:) wiśnie świetnie podkreślają smak

      Usuń
  4. Mmmm wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiśnie z czekoladą świetnie się komponują :) Super konkretnie czekoladowe ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak, zgrany duet:) a ciasto mocno czekoladowe!

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. i wcale się nie dziwię, też miałam ochotę z nikim się nie dzielić:)

      Usuń
  7. Mmm, cóż za pyszności. Uwielbiam wiśnie w wypiekach, doskonale przełamują smak. Taka trufla to musi być dopiero coś :D Muszę zrobić koniecznie :) cudeńko :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam do zrobienia. Jeśli lubisz brownie, to i trufla powinna Tobie posmakować. Jest równie mocno czekoladowa, ale ma lekką konsystencję. Pyszna!

      Usuń
  8. Wiśnie i czekolada to duet idealny, zjadłabym kawałek takiego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak solidna porcja czekoladowego smakołyku. Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i tak też smakuje:) na drugi dzień staje się jakby jeszcze mocniej czekoladowe, pyszne!

      Usuń
  10. Obłędne ciacho :) musisz mnie tak kusić? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pysznościami trzeba się dzielić;)

      Usuń
    2. no pewnie ;) Piękne zdjęcia, nie mogę się napatrzeć :))

      Usuń
  11. Genialne połączenie, i jeszcze te migdały - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale narobiłaś mi ochoty:) Czekolada i wiśnie to jedno z połączeń, za które dam się pokroić;) Czekam z niecierpliwością na wiśniowy sezon!

    OdpowiedzUsuń
  13. Widać, że intensywne w smaku! Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest mega czekoladowe. na 2 i 3 dzień smakuje jeszcze lepiej, ciasto staje się bardziej esencjonalne i wprost rozpływa w ustach!

      Usuń
  14. Znakomite ciasto! Bardzo mi się podoba, wiec pewnie niedługo upiekę ;) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam! nasze kubki smakowe uwiodło już pierwszym kęsem

      Usuń
  15. Już wiem, że dla tego ciasta straciłabym głowę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie można go nie polubić, wielbiciele czekolady będą w siódmym niebie;)

      Usuń
  16. Pyszne, domowe ciacho, z dodatkiem wiśni musiało nie źle smakować. Podobają mi się twoje zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) wisienki świetnie tu pasowały. Myślę, że w sezonie można też upiec z malinami.

      Usuń
  17. No to u nas na pewno już żaden kawałek na następny dzień by nie został xD Aż czujemy to jak ciacho się rozpływa w ustach :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam połączenie wiśni z czekoladą; ciacho wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj