środa, 28 października 2015

Tartaletki z gruszką i serem

 
Ser i gruszki to połączenie jest zaskakująco udane. A gdy dodamy do niego orzechy włoskie, otrzymamy przepyszne trio, które uwodzi smakiem. Takie tartaletki są znakomite jako deser, ale też jako przekąska do wina. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu.

Składniki:
100g mąki pełnoziarnistej pszennej
50g mąki tortowej
50g mielonych orzechów włoskich
80g masła
1 łyżka śmietany
szczypta soli
1 łyżeczka cukru pudru

nadzienie:
2 gruszki
100ml śmietany18%
1 jajko
50g sera koziego
listki tymianku
sól do smaku

Mąkę wymieszać z orzechami, solą i cukrem pudrem, masło posiekać z mąką, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 4 kawałki, każdy rozwałkować na koło ok 5mm grubości, wylepić foremki do tartaletek ( u mnie foremki o średnicy 10cm). Nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut  w temp. 180stC.
Ser pokruszyć, wymieszać ze śmietanką i jajkiem, posolić, wsypać listki tymianku.
Gruszki obrać, przekroić na pół, każdą połówkę od góry pokroić w plastry, nie docinając do końca.
Gruszki ułożyć na cieście, polać masą serowo-jajeczną, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 180stC.
Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Nigdy nie próbowałyśmy gruszki z serem kozim a co dopiero w takiej formie :) Wina nie pijemy ale wierzymy, że musi to być udany duet :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie musi być do tego wino, herbata też się sprawdzi;)
      A gruszki z serem są pyszne, nawet zwykłe zapiekane;)

      Usuń
  2. Bardzo smakowita przekąska i jaka elegancka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale Ci urocze wyszły :) gruszka i ser kozi to jest to

    OdpowiedzUsuń
  4. jedno z moich ulubionych połączeń :) uwielbiam gruszki w towarzystwie sera koziego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie połączenia smakowe. Porywam jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super smaki! Porywam jedną tartaletkę i otwieram winko ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach! Co to musi być za smak... Zjadłabym takie tartaletki z apetytem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Julianno aleś zaszalała, jakie apetyczne widoki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne zdjecia, jeszcze bardziej zachęcają do zjedzenia

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię to połączenie. Bardzo malowniczo się prezentują.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj