poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Tarta z cukinią i fetą

 Tarta z cukinią i fetą
Szaleję cukiniowo. Placuszki, spaghetti, tarta, leczo, czekoladowe ciasto, zapiekana, z grilla... Cukinię można przygotować na tak wiele sposobów, że nigdy się nie znudzi. Ale najważniejszą zaletą jest to, że zdrowa, nie kumuluje metali ciężkich, jest lekkostrawna i niskokaloryczna.
Zatem dziś tarta. Pewnie widzieliście w internecie takie ładne kolorowe zakręcone tarty z cukinią? Mnie bardzo się podobały, więc postanowiłam upiec. Pierwsza tarta była piękna, kusiła kolorami. Jednak brakowało w jej smaku kropki nad i (dlatego nie ma zdjęć:). Tym razem postawiłam na dodatki - suszone pomidory, kapary, feta, ziołowe pełnoziarniste ciasto. Co prawda paski cukinii schowały się w nadzieniu, przez co nie jest już tak spektakularnie zakręcona... Ale smak się liczy;)

Polecam również inne przepisy na tarty:

Tarta z cukinią i fetą

Składniki:
ciasto:
1 szklanka mąki
1/4 szklanki mąki graham (typ 1850)
szczypta soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
80g masła
2 łyżki gęstej śmietany
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody

nadzienie:
150ml śmietany 18%
2 jajka
2 cukinie (zielona i żółta)
50g sera feta
4-5 suszonych pomidorów
1 łyżka kaparów
świeży tymianek
sól
pieprz

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce  min. 30 minut.
Ciasto rozwałkować, przenieść do formy na tartę (średnica 22cm), obciąć równo brzegi. Piekarnik rozgrzać do 190stC. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem, obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą, piec 10 minut, następnie papier z kulkami usunąć, a ciasto piec jeszcze ok 10 minut, aż stanie się złotawe.
Nadzienie: cukinie pokroić za pomocą obieraczki w długie paski. Suszone pomidory i fetę pokroić. Jajka rozbełtać ze śmietaną, doprawić do smaku.
Na podpieczony spód wyłożyć cukinię, zaczynając od środka, nawijając wokół kolejne paski. Zalać mieszanką śmietanową, posypać fetą, kaparami i pomidorami, listkami tymianku.
Tartę wstawić od gorącego piekarnika, piec 25 minut w temp. 170stC.
Najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego!

rada: póki piecze się ciasto, kroję cukinię, na desce nawijam kolejne paski jeden na drugi, a następnie za pomocą szerokiego noża albo łopatki przenoszę na podpieczony spód.  

Tarta z cukinią i fetą

Tarta z cukinią i fetą

15 komentarzy:

  1. Nie jestem smakoszem cukinii ale ta tarta wygląda na prawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od jakiegoś czasu planuję tartę cukiniową z tak właśnie ułożoną cukinią, pięknie wygląda! Poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak pysznie wygląda,że szkoda jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Według nas i tak wygląda spektakularnie :D Niby na pierwszy rzut oka słodka tarta a tutaj takie wytrawne pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pocieszycielki;) następnym razem po prostu pokroję cukinię w szersze paski, zęby bardziej wystawały:)

      Usuń
  5. Piękna :) Mi też sama cukinia nie smakuje, a dodatki to już inna bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała. Z chęcią taką zrobię bo cukinię uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna :), dziś zrobiłam . Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowała:) zachęcam do podzielenia się zdjęciem dania na stronie bloga na fb)

      Usuń

Drukuj