czwartek, 22 lipca 2021

Rustykalna tarta z morelami

Rustykalna tarta z morelami

Rustykalna tarta z morelami

Dobrze mieć niezawodny przepis na tartę, która zawsze się udaje i smakuje bosko z każdymi owocami. Rustykalna tarta na twarogowym cieście należy właśnie do takich przepisów. W zależności od sezonu piekę ją z truskawkami i rabarbarem, z wiśniami, z porzeczkami (choć w tym przypadku zdecydowanie trzeba dosypać więcej cukru:), z jabłkami czy gruszkami, ze śliwkami i morelami. I właśnie ta z morelami zawładnęła ostatnio naszym podniebieniem:) 

Polecam również inne przepisy na tarty i ciasta z owocami:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rustykalna tarta z morelami

Składniki:

  • 120g twarogu
  • 100g masła
  • 170g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka lodowatej wody

nadzienie:

  • ok 400g moreli
  • 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 łyżki bułki tartej lub herbatników
  • brązowy cukier do posypania
  • płatki migdałów


Masło i twaróg posiekać z mąką, cukrem pudrem i proszkiem, wlać wodę, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić przez min. godzinę.

Morele przekroić na pół, wyjąć pestki, każdą połówkę przekroić na pół.
Bułkę tartą (zmielone herbatniki) i cukier wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200stC. 
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok 0,5cm. Na środku równomiernie rozsypać bułkę, zostawiając z brzegu ok 3-4cm ciasta (bułka wchłonie sok z owoców, dzięki czemu ciasto nie będzie zbyt mokre). Wyłożyć kawałki moreli (jeśli są kwaśne, posypać odrobiną cukru). Morele posypać płatkami migdałów. Brzeg ciasta zawinąć na owoce, posypać cukrem (cukier lekko docisnąć ręką, żeby przykleił się do ciasta. Ciasto można również posmarować białkiem i posypać cukrem).

Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 190stC (grzanie góra-dół lub dół+termoobieg)
Najlepiej smakuje na ciepło np. z gałką lodów lub sosem waniliowym.
Smacznego!

Rustykalna tarta z morelami


2 komentarze:

Drukuj