wtorek, 7 kwietnia 2015

Kokosowe płatki śniadaniowe

Jak po Świętach? przejedzeni? wymarznięci?;) To teraz pora na zdrowsze śniadania, nawet jeśli są na słodko. Kiedy zobaczyłam przepis na domowe płatki śniadaniowe, wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić. Postanowiłam, że będą to płatki kokosowe, więc zmodyfikowałam przepis po swojemu. Ich przygotowanie to nic trudnego, jedynie wałkowanie może wydawać się nieco pracochłonne. Gotowe płatki są chrupiące i bardzo wciągające. Uwielbiam je z jogurtem:)
Domowe płatki mają jeszcze jedną zaletę - to naturalne składniki, a słodzone są miodem i ksylitolem. Ja użyłam ksylitolu firmy Intenson.  Ksylitol to naturalny słodzik pochodzenia roślinnego. Uzyskuje się go z drzewa brzozy. Jest równie słodki jak cukier, ale zawiera 40% mniej kalorii. Co ważne, ksylitol nie fermentuje w układzie pokarmowych, a dzięki temu zapobiega rozwojowi bakterii.
Zdrowa słodycz:)

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
0,5 szklanki mąki kokosowej
0,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
0,5 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki oleju kokosowego (u mnie olej Intenson)
1/3 szklanki ksylitolu (u mnie Intenson)
2 łyżki miodu
1/2 szklanki jogurtu naturalnego (kefiru lub maślanki)

Wymieszać osobno mąki, sodę i wiórki. Olej kokosowy rozpuścić z miodem i ksylitolem, dodać jogurt, połączyć z suchymi składnikami. Wyrobić ciasto do połączenia się składników. Uformować kulę. Ciasto podzielić na 2 - 3 części.
Każdą część ciasta położyć na papierze do pieczenia, przykryć folią lub papierem, rozwałkować cienko. Zdjąć papier i pokroić ciasto na kwadraciki.
Papier z pokrojonym ciastem przenieść na blachę, płatki porozsuwać. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec 10 - 12 minut w temp. 170stC (termoobieg). Ostudzone płatki przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego!

40 komentarzy:

  1. Ale super pomysł. Mój Junior uwielbia takie płatki :-) dzięki za przepis :-) zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzieciakom posmakują:) z mlekiem lub jogurtem na śniadanie w sam raz;)

      Usuń
  2. Widziałyśmy je już wcześniej i tak nas zauroczyły, że na pewno też je wkrótce zrobimy :D Jednak po tym świątecznym przejedzeniu mogłybyśmy ich smaku nie docenić :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też koniecznie chciałam j zrobić, gdy zobaczyłam na blogu wipped cream:)
      Zrobiłam prze Świętami jeszcze, teraz sięgam po nie, gdy tylko mam ochotę;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. są bardzo smaczne i wciągające, można je jeść jako ciastka;)

      Usuń
  4. Jakie urocze. Zdrowe śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, takie śniadanie to zdrowie i super smak!

      Usuń
  5. Genialny pomysł, koniecznie muszę wypróbować! Płatki wyglądają bardzo smakowicie, a skład mają świetny. Dla mnie śniadanie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skład lepszy, niż zacukrzone płatki ze sklepu:)

      Usuń
  6. domowe musli, własna granola - to wszystko już było, ale domowe płatki śniadaniowe? rewelacja :) zapisuję do koniecznego zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo polecam, wersja cynamonowa z linku w opisie również zapowiada się pysznie;)

      Usuń
  7. Tak świetne są te płatki ,że koniecznie muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, mnie bardzo posmakowały jako alternatywa dla granoli czy muesli

      Usuń
  8. Wow! Nie pomyślałam nawet o domowych płatkach. Uwielbiam o Cini Minis, ale nie jadam ze względu na ilość cukru jaki w sobie mają. Dziękuję za inspirację! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cini minis to są te z linka w opisie, to właśnie tym przepisem się inspirowałam przygotowujac kokosowe.

      Usuń
    2. O, rzeczywiście:) Nie spojrzałam;)
      Na pewno wkrótce wypróbuję:)

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. z nimi zdrowe i bardzo smaczne śniadanie mam;)

      Usuń
  10. Bardzo dobry pomysł na zdrowe śniadanko po świętach ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo ciekawy przepis! bardzo lubię wszelakie płatki śniadaniowe, ale takich jesczze nie robiłam. No i ten kokos.. bomba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z kolei innych nie robiłam, ale na cynamonowe się skuszę;)

      Usuń
  12. Świetny pomysł. Przepis idealny dla mnie uwielbiam śniadanie na mleku jem właśnie takie płatki, kasze itp. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie są trudne do zrobienia, więc polecam gorąco;)

      Usuń
  13. Wyglądają jak CiniMinis! Świetne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zauroczyły mnie na innym blogu, więc zrobiłam:) tamte cynamonowe będą bardziej zbliżone do cini minis w smaku:)

      Usuń
  14. Ale super, może nawet wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam, jeśli lubicie takie śniadania;)

      Usuń
  15. Ostatnio kupiłam płatki kokosowe, ale były strasznie gumowate :( Zapaliłam się do Twoich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje przyjemnie chrupią, a w jogurcie miękną, ale smakują również pysznie;) polecam

      Usuń
  16. Jest mi bardzo, bardzo miło, że Cię zainspirowałam i że stworzyłaś swoje własne kokosowe płatki :) teraz to Ty zauroczyłaś mnie i chętnie przygotuję Twoją wersję! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jaka jest kaloryczność takich płatków? (może być "mniej więcej" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak mniej więcej obstawiam 350kcal w 100g.
      Całość to ok 2000kcal, a wagowo nie wiem, ile dokładnie wyszło płatków, ale na pewno ponad pół kilograma.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Płatki zrobię na 100% :)

      Usuń

Drukuj