sobota, 13 września 2014

Tarta ze śliwkami i jogurtem


Śliwkowo mi:) We wrześniu przecież inaczej być nie może! I nie może zabraknąć wypieków z tymi owocami. Mój wybór padł na tartę. Pokombinowałam trochę ze składnikami i nadzieniem, i nieskromnie powiem, że wyszła bardzo dobra. Soczyste śliwki cudnie komponują się z ciasteczkami amaretti, zanurzonymi w jogurtowej masie o delikatnym sernikowym smaku, a kropkę na "i" stanowią chrupiące ziarenka "Cynamonowy Raj" od Ziarenkowo.com. 
Tarta smakuje pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zdecydowanie mój śliwkowy numer jeden tej jesieni! (Dopóki nie wymyślę nic lepszego:)

Składniki:
ciasto:
120g masła
1 szklanka mąki
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko

nadzienie:
400ml jogurtu greckiego
1 duże jajo
3 łyżki brązowego cukru
2 płaskie łyżki budyniu waniliowego
400g śliwek
15 ciasteczek amaretti
2 łyżki ziarenek Cynamonowy raj 

Mąkę przesiać z cukrem pudrem, masło posiekać z mąką, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć od lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki foremki na tartę (25cm), nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać kulki ceramiczne lub fasolę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temp. 190stC, zdjąć papier z kulkami i piec kolejne 15 minut w temp. 180stC.
Jogurt wymieszać z cukrem, jajkiem i budyniem. Śliwki przekroić na pól, usunąć pestki. Amaretti ułożyć na podpieczonym spodzie tarty, zalać masą jogurtową, wyłożyć śliwki (przeciętą stroną do góry), posypać pestkami. Tartę piec ok. 25 minut w temp. 170stC, (aż masa jogurtowa się zetnie).

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Podziwiam, niemal czując smak w ustach... Śliwki węgierki są najpyszniesze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie poczęstuję, żeby ten smak poczuć nie tylko wirtualnie;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj