poniedziałek, 29 września 2014

Spaghetti z pietruszkowo-dyniowym pesto


Bywa przecież tak, że trzeba szybko przygotować obiad, a w lodówce zaledwie kilka produktów. Przygotowanie tego dania zajęło mi uwaga: 9 minut! Mój rekord, nie licząc smażonych jajek;) Póki woda na makaron się gotowała, zmieliłam pestki dyni, starłam ser, drobniutko posiekałam pietruszkę. Ugotowałam makaron capellini, to takie najcieńsze spaghetti, al dente gotowy był już w 3minuty.
Czy muszę dodawać, że wylizałam talerz?;) Genialnie proste i smaczne!

Składniki:
200g makaronu spaghetti lub capellini
3 łyżki pestek dyni
2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
kilka płatków suszonej chilli
30g sera (parmezan, bursztyn)
1 łyżka oliwy
sól

Pestki i chilli zmielić razem, przełożyć do moździerza, dodać starty drobno ser, pietruszkę oraz oliwę, ucierać, do uzyskania pesto, w razie potrzeby dolewając odrobinę oliwy. 
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Do gorącego makaronu dodać pesto i wymieszać. Podawać udekorowany natką pietruszki.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj