wtorek, 30 września 2014

Ratatouille z pieczonych warzyw


Pod tą trudną nazwą kryje się pyszne jednogarnkowe danie z warzyw. Swój rodowód ma w południowej Francji, w Prowansji. Sposobów jego przyrządzania istnieje wiele - smażenie, pieczenie, duszenie... Zapewne pamiętacie film pod tym samym tytułem, opowiadający o przygodach szczurka-smakosza. No właśnie, w filmie to danie wyglądało tak apetycznie, że niejednemu pewnie ślinka leciała;) Moje "ratatuj" nie było aż tak fotogeniczne, ale smakowało pysznie. Zrobiłam je z pieczonych warzyw, ale jeśli macie możliwość zgrillowania ich przed przygotowaniem, będzie smakować jeszcze lepiej.... A żeby było całkiem po francusku, to zjedzcie go ze świeżą bagietką, maczając ją w sosie, do ostatniej kropelki... Póki jeszcze jesień darzy nas świeżymi warzywami - koniecznie zróbcie, bo jest pyszne!

Składniki:
1 średniej wielkości bakłażan
1 cukinia
1 papryki (czerwona i żółta)
2 cebule
4 pomidory
2 ząbki czosnku
mała kolba cukrowej kukurydzy
świeże zioła: tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn
sól i pieprz
3-4 łyżki oliwy

Bakłażana i cukinię pokroić w plasterki,  paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, kukurydzę oczyścić z łupin i włosków, wyłożyć na blasze wysmarowanej oliwą, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 15 minut w temp. 200stC. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać pomidory, dusić, aż sok lekko odparuje.
Z papryki zdjąć skórkę, pokroić w szerokie paski. Z kukurydzy obkroić ziarenka. Upieczone warzywa dodać do pomidorów, zagotować, dusić razem ok 10 minut, pod koniec duszenia dodać zioła, doprawić do smaku.
Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj