poniedziałek, 30 stycznia 2017

Ryż na mleku z truskawkami


Bez śniadania ani rusz! Dietetycy zgodnie mówią, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Moja mama tę "ideologię" wpajała mi już w latach dzieciństwa, być może dlatego nigdy nie miałam problemu z brakiem apetytu rano. Pamiętam, że najczęściej gotowała nam na śniadanie przeróżne kasze, zazwyczaj na mleku - manna, owsianka, jaglanka to była norma. Jedną z takich śniadaniowych potraw często był ryż na sodko gotowany na mleku. Parująca miska gęstego ryżu czekała rano na stole, a ja najbardziej lubiłam dodać jeszcze truskawkowej konfitury, żeby przełamać tę mleczno-ryżową słodycz.
Dziś urządziłam sobie dzień dziecka i na śniadanie ugotowałam ryż na mleku. Do tego sos truskawkowy i łyżką jogurtu - ależ pysznie wyszło! 
Do ryżu nie dodaję cukru - słodycz mleka i owoców w zupełności mi wystarcza. Jeśli jednak wolicie bardziej słodkie dania, dosypcie łyżeczkę cukru.

Składniki:
200ml mleka
50g ryżu jaśminowego (lub zwykłego długoziarnistego)
odrobina ziarenek z laski wanilii (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
1 szklanka mrożonych truskawek
2 łyżki jogurtu naturalnego
wiórki kokosowe lub prażone płatki migdałowe do posypania

Ryż przepłukać w zimnej wodzie. Mleko zagotować, dodać ziarenka wanilii i cukier (opcjonalnie), wsypać ryż, gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie mleko i będzie miękki.
Truskawki podgrzać w rondelku, aż puszczą sok i będą miękkie.
Ryż podawać na ciepło z truskawkami, jogurtem, posypany kokosem lub płatkami migdałów.
Smacznego!


12 komentarzy:

  1. kiedyś nie jadałam śniadań ale teraz staram się bez zjedzenia czegoś choćby na szybko nie wychodzić:) pyszna propozycja śniadaniowa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, dla mnie to smaki z dzieciństwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne śniadanko, ja bym nawet na deser zjadla☺

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności :) ja też zawsze uwielbiałam z dodatkiem jakiegoś dżemu albo soku :) chyba będę musiała sobie któregoś dnia taką ucztę zafundować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mogę powiedzieć aby to było danie z dzieciństwa, ponieważ moja mama karmiła mnie i siostrę kaszką manna ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ach szkoda że nie ma lata i dostępu do świeżych truskawek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Danie z dzieciństwa :) Takie było podawane na stołówce w podstawówce. Ach, ależ to lubiłam. Doskonały smak :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię ryż na mleku. :-) Takie słodka pyszność z mojego dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ryż na mleku...wieki nie jadłam :) Uwielbiam, szczególne z jabłkiem i cynamonem lub kokosem i mango! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Ryż jaśminowy pasuje tutaj idealnie :D zawsze jemy go z jabłkami ale w takiej wersji też na pewno jest przepyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Już jakiś czas temu mój psiak był na diecie po leczeniu i musiał jeść płatki ryżowe, więc miałam ich ogromny zapas. Gotując je na wodzie dla psinki, tak sobie smaku narobiłam, że obok w garnuszki gotowałam później dla siebie i córci na mleku - od tej pory w takich szybkich śniadaniowych wersjach używam płatków ryżowych, które są gotowe w mgnieniu oka. A, że nie liczę kalorii (choć powinnam) to czasem dodam odrobinkę kremówki, wtedy są takie aksamitne. I w zależności od zapasów również owoce, konfitury lub dżemy :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj