wtorek, 1 sierpnia 2017

Kiszone ogórki


 Lipiec i sierpień to czas, gdy w kuchni pachnie ogórkami. Małosolne na teraz, kiszone na zimę, sałatki i pikle różnego rodzaju. Wreszcie mamy ciepłe noce, deszcz w ubiegłym tygodniu dobrze podlał ziemię, ogórki rosną jak szalone;) A i na targu ogórki teraz są w dobrej cenie, pora najwyższa więc by uzupełnić domową spiżarnię. Jeśli zdarzyło się Wam kupować kiedyś kiszone ogórki w sklepie, wiecie zapewne, że to jak kupowanie kota w worku - nie zawsze są smaczne, czasem miękkie, innym razem puste w środku. Dlatego staram się robić swoje, żeby później nie narzekać:)
U nas ogórki odkąd pamiętam robi się jednym sprawdzonym sposobem, ale jestem otwarta na wyzwania i za namową znajomej w zeszłym roku spróbowałam ukisić kilka słoików ogórków inaczej. Wyszły dobre, jędrne, dlatego dziś podam również jej przepis.


Do kiszenia lepiej wybrać ogórki świeżo zerwane, jędrne, średniej wielkości. Zwróćcie uwagę na odmiany, ponieważ nie każda nadaje się do kiszenia. Kupując ogórki na targu warto mieć swoje sprawdzone źródło, dzięki czemu możemy mieć pewność, że ogórki nie były przenawożone.
I tak, załóżmy, że mamy ogórki z zaufanego źródła. Oprócz ogórków potrzebne nam są jeszcze przyprawy i zioła oraz sól kamienna, niejodowana (to ważne - jodowana sól nie nadaje się do kiszenia!) U nas do kiszenia dodaje się też liść i korzeń chrzanu, baldachy kopru, czosnek, liście wiśni i porzeczki oraz dębu, dzięki temu ogórki wychodzą jędrne i chrupiące. Dobrze jest też zalać ogórki nie zwykłą kranówą, a wodą chociażby przefiltrowaną, źródlaną albo ze studni. Idealnie byłoby ukisić ogórki w kamionce i przechowywać w zimnej piwnicy, ale duże szklane słoje i nawet litrowe słoiki też dobrze się sprawdzają. Przed włożeniem do słoików ogórki trzeba dokładnie umyć,  liście i koper opłukać, chrzan obrać i pokroić w słupki, czosnek obrać (choć wiem, że można zostawić ząbki w łupinach, ale muszą być czyste). Niezależnie od sposobu kiszenia, najpierw trzeba przygotować słoiki. Do słoika wkładamy przyprawy: liść chrzanu, po 2-3 liście wiśni, porzeczki i dębu, duży baldach kopru, 2-3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu oraz ogórki.


Sposób I (tak jak zawsze robimy od dziada pradziada) :
na 3-litrowy słoik ogórków - 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej (używam soli O'Sole).
na 1-litrowy słoik - 1 łyżka soli.
Sól rozpuszczamy w zimnej wodzie i zalewamy ogórki. Przykrywamy zakrętkami, nie dokręcając do końca. Słoiki stawiamy do miski, ponieważ podczas fermentacji woda będzie się przelewać. Słoiki zostawiamy w temperaturze pokojowej na 3-4 dni, następnie zalewę zlewamy do garnka, zagotowujemy i gorącą zalewamy ogórki, zakręcamy do oporu i po wystudzeniu przenosimy w chłodne miejsce.

Sposób II:
Proporcje soli jak wyżej. Ogórki zalewamy, słoiki zakręcamy, odstawiamy na 1-2 dni, następnie wynosimy do piwnicy.

Sposób III:
Proporcje soli jak wyżej. Zagotować wodę, rozpuścić sól, gorącą zalewą zalać ogórki, zakręcić, po wystudzeniu przenieść w chłodne miejsce.

Sposób IV (ten od znajomej) :
Ogórki ułożyć w słoikach. Proporcje zalewy na 3-litrowy słoik: 1 szklanka soli na ok 1,5 litra wody. Sól rozpuścić, zalać ogórki, odstawić na 2 dni. Następnie zalewę wylać, a ogórki zalać zimną wodą (bez soli), zakręcić, przenieść w chłodne miejsce.

A Wy macie swoje sprawdzone sposoby na kiszone ogórki?;)



10 komentarzy:

  1. Już mamy pomału dość zapraw ogórkowych i nie tylko xD A jeszcze nam mnóstwo buraczków do kiszenia zostało :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja buraczki zostawię na później, niech podrosną;)

      Usuń
  2. Piękne słoiczki. Mnie też czeka pakowanie ogórków do słoików. Robię z nich sałatkę szwedzką i jeszcze w zalewie słodko kwaśnej. Kiszone wychodzą najlepiej mojej mamie, wiec dokonamy transakcji zamiennej 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiszone ogórki uwielbiam :) Mniami...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale wspaniałe zapasy. Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ogórki na zimę być muszą, a Twoje mają rewelacyjne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. No po prostu rewelacja!
    Bardzo mi się podobają takie domowe słoiczki :)
    No to teraz nie pozostaje nic innego jak zrobić.
    Super!
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja całe życie robię ogórki najpierw je myjąc później trzymam kilka godzin w lodowatej wodzie, układam w słoiki razem z przyprawami i zalewam gorąca wodą (2litry wody +3 łyżki soli), ogórki rewelacja ��

    OdpowiedzUsuń

Drukuj