sobota, 11 marca 2017

Wątróbka ze śmietaną i jabłkiem

 

Wątróbka nie należy do potraw szczególnie fotogenicznych. Ba, nawet nie należy do potraw przez wszystkich lubianych: jedni się nią zajadają, inni natomiast nawet nie tkną. Jak już kiedyś wspominałam, jestem w gronie tych, co za wątróbką przepadają. Na szczęście pozostali członkowie rodziny także, więc gdy zapowiadam, że na obiad będzie wątróbka z jabłkiem, nie muszę dwa razy wołać do stołu;)

Składniki:
400g wątróbki drobiowej
1 duża cebula
ok 5cm kawałek pora (jasnozielona część)
1 duże jabłko (szara reneta, antonówka, bojken)
200ml śmietany 18%
mąką do obtoczenia wątróbki
olej do smażenia
sól
pieprz
pieprz ziołowy
majeranek

Wątróbkę umyć, oczyścić z błon, obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju na brązowo z każdej strony (po 2-3 minuty).
Cebulę pokroić w piórka, por w plasterki. Wątróbkę odsunąć na bok patelni, a na środek wyłożyć cebulę i por, smażyć mieszać, aż zacznie się rumienić. Wątróbkę wymieszać z cebulą, doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i czarnym, majerankiem. Na każdy kawałek wątróbki wyłożyć łyżkę śmietany. Na patelnię dodać również obrane i pokrojone w cząstki jabłko. Przykryć i dusić ok 10 minut, aż jabłko będzie miękkie.
Najlepiej smakuje podana z ziemniakami lub kaszą i surówką.
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam wątróbkę :-) Twoje wygląda tak smacznie, że ślinka leci :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wątróbkę z jabłkiem bardzo lubię, śmietanę niekoniecznie, więc jej nie dodaję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie wątróbka jest najczęściej klasycznie - z cebulką, ale prezentujesz naprawdę ciekawą, pyszną propozycję. Narobiłaś mi smaka.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wątróbkę lubię, w tym wydaniu prezentuje się kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W takim razie jak kiedyś Cię odwiedzimy to koniecznie musisz taką wątróbkę zrobić :D Kochamy wątróbkę a z jabłkiem to nasze ulubione połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię wątróbkę, ale w wersji ze śmietaną i jabłkiem jeszcze nie próbowałam. Fajny i ciekawy musi mieć smak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja nie przepadam za wątróbką :) jak muszę to zjem, ale jak mam wybór to sięgnę po coś innego

    OdpowiedzUsuń
  8. wątróbkę uwielbiamy w każdej postaci, z jabłuszkiem również ale bez śmietanki :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj