sobota, 6 czerwca 2015

Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie

 
Chlebek, chlebunio, chlebuś! Zawsze niecierpliwie czekam na jeszcze ciepłą kromkę, smaruję masłem i ... jestem najszczęśliwsza na świecie:) 
To kolejny do kolekcji moich chlebów żytnich. Chleb niezawodny, nasz codzienny, powszedni. Pasuje zarówno do kanapek z wędliną, jak i po prostu polany miodem. Urozmaiciłam go płatkami owsianymi, pestkami słonecznika i garścią siemienia lnianego.
Taki zwykły, a taki pyszny!

Polecam również inne przepisy na domowy chleb na zakwasie:

Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie 

Składniki:
zaczyn:
100g mąki żytniej typ 2000 
120ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

ciasto:
cały zaczyn
400g mąki żytniej typ 720 
100g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
50g płatków owsianych
350-400ml wody
1 łyżka miodu
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
do posypania: garść pestek słonecznika, płatków owsianych
olej do posmarowania formy
otręby lub mąka pełnoziarnista do wysypania formy

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
W dniu pieczenia: wymieszać mąki z solą, wlać wodę (350ml) z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto, wsypać siemię, pestki i płatki, jeszcze raz wyrobić. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste, można dolać jeszcze 50ml wody. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksówka 30cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, posypać pestkami słonecznika i płatkami, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 3-4 godziny w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 230stC (góra +dół), spryskać wodą i wstawić chleb. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 180stC i piec kolejne 25 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, ułożyć na kratce do ostudzenia.
Smacznego!



31 komentarzy:

  1. Pysznie wyglada. Zjadłabym takiego swojskiego chlebka na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  2. Następnym razem zostaw dla nas obie piętki, prosimy! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgoda:) ale kolejka zawsze się po nie ustawia;)

      Usuń
    2. Dobrze, że Was trzech nie ma bo by piętek zabrakło hihi :)

      Usuń
  3. Chciałabym mieć do swojej dyspozycji cały bochenek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też ostatnio piekłam żytni. Bardzo lubię ten chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam taki chlebuś. W dodatku domowy, na zakwasie. Moja mama takie robi i też właśnie żytnie i też ze słonecznikiem. Więc znam ten niesamowity smak :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smak domowego chleba jest nieporównywalny! Jak dobrze, że masz możliwość rozkoszować się tym smakiem:)

      Usuń
  6. Ale ładny chlebek i ta góra....oj bym zjadła na śniadanie. Słonecznik to mój ulubiony dodatek do chleba.

    OdpowiedzUsuń
  7. Chlebek cudny, a z dodatkiem słonecznika najbardziej mi smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowy chlebuś, poezja :) Na zakwasie robię rzadko, ale żytnie chlebki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas przeważnie na zakwasie, drożdżowe chleby piekę rzadko

      Usuń
  9. Wspaniały chleb! Bardzo lubię, pachnie aż u mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowy chlebek, najlepszy! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nie próbowałam piec na zakwasie, ale czuję, że niedługo nastapi ten pierwszy raz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gorąco zachęcam! najtrudniejsze to chyba wyhodować zakwas, a później już z górki:)

      Usuń
  12. I znowu... podobny kupuję w piekarni... a za domowy dużo bym dała;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób zakwas, teraz przy ciepłej pogodzie będzie dobrze fermentować, a później już sama przyjemność pieczenia i jedzenia domowego chleba;)

      Usuń
  13. oj tak! własny chlebek upiec sobie ach, ach...

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowny. Też mam swój ulubiony żytni chlebek. Nie ma to jak smak i zapach takiego bochenka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pięknie, nie mam niestety zakwasu ani zaczynu... a marzy mi się taki chlebek, oczywiście domowy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zakwas możesz wyhodować sama - 3-4 dni i pierwszy chleb można będzie upiec;) Albo poszukaj, popytaj - ktoś może akurat z Twojej okolicy ma zakwas i chętnie się podzieli:)

      Usuń
    2. jak zrobić-wyhodować zakwas?? jeśli można prosić o odpowiedź na maila: iwona57@o2.pl
      z góry dziękuje :)

      Usuń
  16. Ten chleb wygląda idealnie, a ja sobie właśnie przypomniałam, że już bardzo dawno nie robiłam własnego. Następny będzie ten z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam. Chciałabym upiec ten chlebek, ale skąd mam wziąć aktywny zaczyn. Przepraszam za pytanie, ale dopiero zaczynam przygodę z chlebkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zakwas można wyhodować samemu, pod tym linkiem pokazałam, jak to się robi dzień po dniu. http://www.obiadgotowy.pl/2016/07/zakwas-na-chleb-krok-po-kroku.html
      Można również spróbować poszukać już gotowego zakwasu wśród znajomych, którzy sami pieką chleb. Albo na zakwasowej mapie Polski znaleźć kogoś ze swojej miejscowości, kto chce się podzielić zakwasem.

      Usuń
  18. Czy miód jest konieczny? Pytam bo mam cukrzycę i nie mogę.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj