wtorek, 28 kwietnia 2020

Chałka litewska





Idealnie byłoby ją upiec na zakwasie, ale wtedy jeszcze mój zakwas nie miał w sobie tyle mocy, więc chałkę zrobiłam na drożdżach. Drożdży jest w niej niewiele, podobnie jak w chlebie francuskim lub batonie, a mimo to rośnie pięknie i jest delikatna i pulchna. Ta chałka jest nieco inna od tradycyjnej słodkiej, ponoć pieczona była kiedyś w Adwencie i nazywana postną, ponieważ ciasto nie zawiera jajek, mleka i masła. Ja jednak wyłamałam się z tradycji i przygotowałam ciasto na mleku i maśle. Chałka nie jest słodka, dlatego świetnie się nadaje zarówno do dżemu, jak i na kanapki. Piekłam ją z myślą, że następnego dnia zrobię tosty francuskie, ale ku mojemu zaskoczeniu chałka nadal była świeża, więc zjedliśmy ją po prostu z dżemem;) 

Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo:

Chałka litewska 

Składniki:
zaczyn
125g mąki pszennej (dałam 650)
200ml mleka (lub wody)
6g świeżych drożdży (lub 2,5g suszonych)

ciasto:
cały zaczyn
200g mąki
15g cukru
5g soli
60g miękkiego masła (lub oleju)
1 jajko do posmarowania ciasta (lub mleko)
sezam, mak do posypania

Składniki zaczynu wymieszać, odstawić na 30 minut.
Do zaczynu dodać mąkę, sól, cukier, wyrabiać ciasto przez ok 20 minut, aż zacznie odstawać od miski. Można wyrobić ciasto za pomocą robota, nasadką hak, wtedy czas wyrabiania zajmie ok 10-12 minut. Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło.
Ciasto zwinąć w kule, posmarować olejem, włożyć do miski i pozostawić na 2 godziny do wyrastania w temperaturze pokojowej.
Wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając pięścią, podzielić na 3 albo 4 kawałki, z każdego kawałka uformować warkocz, zapleść chałkę.
Chałkę ułożyć na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość).
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180stC. Na dno ustawić nieduże naczynie z gorącą wodą.
Chałkę jeszcze raz posmarować jajkiem i posypać sezamem i makiem.
Wstawić do piekarnika, piec 30 minut w temp. 180stC.
Po upieczeniu studzić na kratce przykryta ściereczką.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj