wtorek, 7 kwietnia 2020

Kulicz cruffin


 

Babka wielkanocna w rosyjskiej wersji, czyli kulicz. Ale nie taki znowuż zwykły, bo kulicz cruffin. Przygotowywany jest na wzór cruffinów (muffino-croissantów). Maślany, wypełniony aromatycznymi bakaliami, lekki i puszysty - taki właśnie jest kulicz cruffin. Ja upiekę na pewno, a Wy?;)

Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne:

Kulicz craffin 

Składniki:
400g mąki luksusowej
200ml mleka
15g drożdży
4 żółtka
1/3 szklanki cukru
1 łyżka masła
skórka otarta z małej cytryny
ziarenka z laski wanilii

dodatkowo:
150g miękkiego masła
400g mieszanki bakaliowej (rodzynki, żurawina, pokrojone morele i śliwki)
150ml rumu

Bakalie zalać rumem, odstawić na kilka dni.
Mleko mocno podgrzać, wsypać 2/3 szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić. Dodać drożdże, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.

Żółtka rozetrzeć z pozostałym cukrem, ziarenkami wanilii i skórką  z cytryny. Mąkę przesiać, dodać zaczyn i żółtka, wyrobić ciasto. Ciasto będzie delikatnie klejące. Odstawić na 10 minut, następnie dodać łyżkę masła i ponownie wyrobić ciasto.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w misce, przykryte ściereczką na godzinę (powinno co najmniej podwoić objętość).
Bakalie osączyć z rumu, oprószyć mąką.
Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę, podzielić na 2-3 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt ok 20x30cm, posmarować miękkim masłem, posypać bakaliami, zwinąć w roladę.
Roladę przeciąć wzdłuż, zostawiając ok 3cm, każdą połowę zwinąć, robiąc ślimaka. Zawinięte "ślimaki" ułożyć jeden na drugim i włożyć do wysokich forem (na wykorzystuję puszki po brzoskwiniach, do środka wkładam wycięty krążek papieru na dno, boki też wykładam papierem, można boki posmarować masłem i posypać mąką).
Formy przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania - ciasto powinno wyrosnąć co prawie trzykrotnie (u mnie rosło 1,5 godziny).
Nagrzać piekarnik do 170stC, na dno ustawić naczynie z gorącą woda, żeby wytworzyła się para. Wstawić formy z ciastem, piec ok 30-35 minut.
Po upieczeniu kulicze pozostawić na 10 minut w foremce, następnie wyjąć i studzić na kratce przykryte ściereczką.
Kulicze można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Udanych wypieków!





5 komentarzy:

Drukuj