czwartek, 16 kwietnia 2020

Bananowe gofry z czekoladą



Poświątecznie słodkości zostały zjedzone, a podniebienie domaga się czegoś słodkiego do kawy:) W takiej sytuacji z pomocą znowu przychodzi gofrownica, by w krótkim czasie przygotować wspaniałe bananowe gofry z czekoladą. Wyszły chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, pachnące bananem i z kawałkami gorzkiej czekolady. Bardzo lubimy takie połączenia smaków:)

Jak już wiecie, od pewnego czasu jestem posiadaczką gofrownicy Dezal. W poprzednim wpisie opisałam na co przede wszystkim zwrócić uwagę przy wyborze gofrownicy. Jest to oczywiście moc. Gofrownice Dezal mają 1300W, co gwarantuje szybkie pieczenie i chrupiące gofry. Oprócz mocy duże znaczenie ma również sama konstrukcja (ale zwykły użytkownik nie musi tej wiedzy posiadać), jak również materiał, z jakiego wykonane są płyty grzewcze. W przypadku gofrownic Dezal jest to aluminium z powłoką nieprzywierającą, co pozwala piec gofry bez dodatkowego natłuszczania płyt.
Przykładowo, gofrownice z płytami żeliwnymi potrzebują aż 2300W mocy, żeby się nagrzać, co wiąże się z większym zużyciem energii, wagą samego urządzenia oraz koniecznością natłuszczania płyty przed i w trakcie pieczenia.

Polecam również podstawowy przepis na gofry.

Bananowe gofry z czekoladą 

Składniki:
1 dojrzały banan
1 i 1/3 szklanki mleka
1 jajko
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
30g posiekanej gorzkiej czekolady
opcjonalnie: 1 łyżka cukru

Banana rozgnieść widelcem, zmiksować z pozostałymi składnikami (oprócz czekolady). czekoladę wsypać do ciasta, wymieszać. Ciasto odstawić na 10 minut.
W tym czasie nagrzać gofrownicę.
Ciasto nalewać na płytę, gofry piec do zarumienienia. Po 2 minutach można otworzyć delikatnie gofrownicę i wypuścić parę, zamknąć i dopiec gofry.
Upieczone gofry układać na kratce.
Podawać w ulubionymi dodatkami: bitą śmietaną, jogurtem, dżemem, owocami.
Smacznego!


3 komentarze:

Drukuj