wtorek, 21 kwietnia 2020

Pilaw z kurczakiem



Uzbecki (fergański) pilaw nie ma sobie równych! Soczyste i kruche mięso, delikatne kawałki marchewki, aromatyczny sypki ryż... Swój smak pilaw zawdzięcza odpowiednim przyprawom, ale duże znaczenie ma również sposób gotowania. Pilaw z kurczakiem raczej nie należy do tradycyjnych uzbeckich potraw, ale zawiera wszystkie cechy dobrego pilawu. Do jego przygotowania wykorzystałam brązowy ryż, który jest zdrowszy od białego i dłużej się gotuje. Warto to wziąć pod uwagę dodając biały ryż, wtedy czas gotowania będzie nieco krótszy. Pilaw jest potrawą, którą można odgrzewać i moim zdaniem taki odgrzewany smakuje jeszcze lepiej (i ma niższy indeks glikemiczny).

Polecam także przepisy na inne potrawy z ryżem i kaszą:

Pilaw z kurczakiem

Składniki (na 8 porcji):
4 ćwiartki kurczaka
300g ryżu (najlepiej brązowego)
2 duże cebule (ok 200g)
3 marchewki (ok 300g)
4 łyżki gęsiego smalcu (lub 100ml oleju)
2 główki czosnku
łyżeczka nasion kuminu (zira, kmin rzymski)
szczypta szafranu (lub 0,5 łyżeczki kurkumy)
szczypta chili
1 łyżka suszonego berberysu
sól
pieprz
opcjonalnie - garść rodzynków
przyprawa do kurczaka: tymianek, papryka słodka, pieprz czarny, kolendra, sól

Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki: oddzielić podudzia, udka przekroić na pół, posypać przyprawami i odstawić na godzinę (można na noc) w chłodne miejsce. 

Cebule pokroić w półksiężyce, marchew pokroić w słomkę. Czosnek tylko opłukać, nie obierać.
Kumin utrzeć w moździerzu.
W głębokiej patelni rozgrzać smalec, obsmażyć mięso, dodać cebulę, gdy zacznie się rumienić, dodać marchew. Smażyć ok 10 minut, często mieszając. Dodać kumin, wymieszać. Zalać gorącą wodą, żeby wszystkie składniki były przykryte, dodać resztę przypraw i berberys, posolić, włożyć całe główki czosnku. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 30 minut.
Ryż opłukać, odcedzić, wyłożyć równą warstwą na mięso, dolać wody, żeby ryż był cały zanurzony, przykryć i gotować jeszcze ok 20 minut (biały ryż gotuje się krócej). Jeśli płyn się wygotuje zanim ryż będzie miękki, należy podlać trochę wrzątku.
Do pilawu można dodać rodzynki - wrzucamy je na mięso przed wsypaniem ryżu.
Gdy ryż będzie już prawie gotowy (al dente), garnek zdjąć z ognia i pozostawić na ok 15 minut, żeby "doszedł". Czosnek i papryczkę wyjąc, pilaw wymieszać.
Smacznego!




1 komentarz:

Drukuj