środa, 19 kwietnia 2023

Konfitowany czosnek

Konfitowany czosnek

 To była miłość od pierwszego kęsa! Czosnek konfitowany w oliwie jest po prostu pyszny. Traci swoją ostrość, jego smak staje się łagodniejszy, słodszy, a konsystencja kremowa i delikatna. Nie podrażnia żołądka, nie pachnie tak intensywnie. Uwielbiam rozsmarować kilka ząbków na podpieczonej kromce chleba, posypać solą... i zajadać z ogromną przyjemnością;) 

Zamiast oliwy można użyć oleju.

Słoiczek takiego czosnku będzie również wspaniałym prezentem dla każdego smakosza.

Polecam również inne przepisy na kanapkowe pasty:

 
Konfitowany czosnek

Konfitowany czosnek

Składniki:

  • czosnek
  • oliwa lub olej
  • kilka gałązek tymianku
  • gałązka rozmarynu

Ząbki czosnku obrać, razem z ziołami włożyć do naczynia żaroodpornego (albo rondla z metalową rączką), zalać oliwą, żeby cały był zanurzony. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok godziny w temp 120stC. 

Upieczony czosnek powinien być miękki, kremowy. Po ostudzeniu przełożyć do słoika, przechowywac w lodówce. 

Czosnek możne przygotować również na kuchence w małym garnku lub rondelku. Czosnek włożyć do garnka, zalać oliwą, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu ok 40 minut, aż będzie miękki.

Uwaga: oliwa w lodówce może zgęstnieć, po ogrzaniu w temp pokojowej znów stanie się płynna i przezroczysta. 

Smacznego!

Konfitowany czosnek
Konfitowany czosnek

4 komentarze:

  1. Konfitowany czosnek brzmi naprawdę interesująco. Chętnie spróbowałbym go na kawałku podpieczonego pieczywa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, że po konfekcjonowaniu czosnek traci swoją ostrość, ale zachowuje smak. Nigdy w ten sposób nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam takiego. Zapowiada się smacznie i zdrowo

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za ostrym smakiem czosnku, więc konfitowanie może być dla mnie idealnym rozwiązaniem. :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj