sobota, 10 czerwca 2017

Zupa krem z młodej kapusty


 
Młoda kapusta smakuje pysznie w każdej postaci - czy to zasmażana z koperkiem, czy zapiekana, w surówce czy w bigosie, w zupach. Postanowiłam przełamać nieco tradycyjny przepis i przygotować zupę krem z kapusty. Podana z chipsami z boczku i chrupiącym słonecznikiem smakowała wyśmienicie, więc nic dziwnego, że w tym tygodniu gotowałam ją już dwa razy:)


Składniki (na 4 porcje):
1 nieduża główka młodej kapusty
ok 700ml bulionu warzywnego albo drobiowego
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki oliwy
ok 7cm pora (biała i jasnozielona część)
pęczek koperku
100g wędzonego surowego boczku pokrojonego w plastry
4 łyżki pestek słonecznika
sól
pieprz
olej dyniowy
opcjonalnie: śmietana lub jogurt grecki

Por pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować dość grubo.
W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i masło, zeszklić por, dodać kapustę i podsmażyć chwilę. Zalać gorącym bulionem, żeby kapusta była prawie cała przykryta (w razie potrzeby dolać odrobinę wody), zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 10-15 minut, aż kapusta będzie miękka. Doprawić do smaku.
Kapustę zmiksować blenderem na kremową zupę, dodać posiekany koperek i jeszcze raz krotko zmiksować. Jeśli zupa będzie za gesta, można dolać trochę bulionu.
Plastry boczku ułożyć na wyłożonej papierem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 5-7 minut, aż będzie chrupiący. Na drugiej blasze rozsypać pestki słonecznika, podpiec w piekarniku razem z boczkiem. Pestki można również uprażyć na suchej patelni.
Zupę przelać do miseczek, na wierzchu położyć plastry boczku, posypać prażonymi pestkami, skropić olejem dyniowym. Można również podać z kleksem śmietany lub jogurtu.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Ojej jak pięknie wygląda Twoja zupka. Z chęcią wpraszam się na miseczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wspaniale wygląda, z chęcią bym wypróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się niesamowicie apetycznie :) Świetny pomysł na pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie spotkałam się z kremem z kapusty, pysznie brzmi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis fajny, wart wypróbowania!
    Wiele dobrości! Tak, jak lubię.
    Zupa z młodej kapusty najwyższej klasy!
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chrupiący dodatek idealnie pasuje do takich zup :D

    OdpowiedzUsuń

Drukuj