niedziela, 8 kwietnia 2018

Żurek z sadzonym jajkiem przepiórczym


Świętowanie powoli dobiega końca, resztki jedzenia już zniknęły z lodówki. A że na żurek zawsze mamy ochotę, to postanowiłam znowu go ugotować. Przez wiele lat życia w Polsce przekonałam się, że co gospodyni, to inny żurek. Niektórzy gotują go na mięsnym bulionie, inni na wędzonce. Lubię, gdy żurek jest gęsty i aromatyczny, na prawdziwym zakwasie. Spotkałam też oszukane żurki, zakwaszane octem, w którym pływało ze dwa plasterki kiełbasy oraz ćwiartka jajka. Od takich żurków wolę trzymać się z daleka:) Sama najczęściej gotuję żurek na bulionie warzywnym, a zakwas wlewam razem z mąką, wtedy żur nabiera gęstości. Tym razem podałam go z sadzonym jajkiem przepiórczym. Mmmm, pyszny!


Składniki:
500 ml zakwasu na żurek
1 marchew
kawałek selera
1 korzeń pietruszki
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
400g białej kiełbasy
3 łyżki kwaśniej śmietany 18%
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
majeranek
sól
 pieprz mielony
2 łyżki oleju
16 przepiórczych jaj


Marchew, pietruszkę i seler obrać. Marchew i pietruszkę pokroić w półplasterki, seler w słupki. Do garnka wlać 1,5l wody, dodać warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować, gotować na małym ogniu ok. 15 minut. 
Kiełbasę pokroić w talarki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z odrobiną oleju, dodać kiełbasę, smażyć kilka minut. 
Zakwas wlać do wywaru, wymieszać, dodać kiełbasę z cebulką, rozgnieciony ząbek czosnku, wszystko razem gotować jeszcze przez 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Śmietanę rozmieszać z odrobiną zupy, wlać do garnka, dodać majeranek. 
Jajka podsmażyć na pozostałym oleju. 
Zupę wlać do talerzy, do każdego włożyć po 4 jajka.
Smacznego!

Espumisan Max  to wyrób medyczny CE

Biesiadowanie przy świątecznym stole bywa niekiedy wyzwaniem dla naszego układu trawiennego. Espumisan Max to wyrób medyczny CE, który skutecznie pozwala pozbyć się uczucia pełności, wzdęcia oraz ucisku, żeby w pełni cieszyć się świąteczną atmosferą w kręgu rodziny i w gościach.


Przy świątecznym stole



6 komentarzy:

  1. Zdecydowanie na żurek zawsze ma się ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm bardzo ciekawy wpis, na pewno w przyszłym tygodniu przetestuje, bo wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na żurek na domowym zakwasie to ja zawsze mam ochotę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie kolorowe, apetyczne i takie proste :) Porywam przepis i pięknego dnia życzę!

    กำถั่ว
    Gclub

    OdpowiedzUsuń

Drukuj