wtorek, 25 lutego 2014

Barszcz ukraiński



Najlepszy z barszczy - syty, treściwy, smaczny. Jak nazwa wskazuje, wywodzi się z Ukrainy, jednak polski przepis został bardzo zmodyfikowany. Na czym polega różnica? 
W Ukrainie barszcz jest gotowany na mięsnym (drobiowym) bulionie, dodaje się do niego fasolę, marchew, ziemniaki, kapustę i oczywiście buraki, ale także słodką paprykę i pomidory lub koncentrat pomidorowy. Jako ciekawostka - owych pomidorów dodaje się dość sporo, bo aż 1kg na 5 litrów zupy. Znajomi z Ukrainy mówili, że zamiast pomidorów mogą być wiśnie (w mniejszej ilości) - takie opcji nie próbowałam. Barszcz obowiązkowo podaje się ze śmietaną, a do barszczu - pampuszki z czosnkiem.
U mnie wersja barszczu była nieco zmieniona: nie dodawałam fasoli, świeże pomidory zastąpiłam koncentratem (ze względu na porę roku) i nie było też czosnkowych pampuchów. Mimo to wyszedł smaczny. Polecam!

Składniki:
0,5 kg mięsa (wołowina, wieprzowina lub drób)
200g kapusty
3 średniej wielkości buraczki
2 ziemniaki
1 mała czerwona papryka (można pominąć)
1 korzeń pietruszki
1 marchewka
2 średnie cebule
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, 2 liście laurowe, majeranek, pietruszka (u mnie Kamis)
1 łyżka smalcu

Mięso umyć, zalać zimną wodą (2-2,5 litry), dodać liście laurowe, opaloną cebulę, pietruszkę, posolić, zagotować, usunąć pianę, gotować, aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć.
Buraki obrać, pokroić w słomkę (pół buraka zostawić w kawałku, dodać pod koniec gotowania - barszcz będzie miał ładny kolor), dodać do gotującego się bulionu, gotować ok 10 minut.
Na patelni roztopić smalec, wyłożyć pokrojoną w słomkę marchew, paprykę i pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć często mieszając, aż będą lekko zarumienione i szkliste, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać razem i jeszcze chwilę podsmażyć.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, dodać do garnka razem z zawartością patelni oraz pozostałą polówkę buraka, gotować 10 minut.
Barszcz doprawić do smaku solą, pieprzem, pietruszką, majerankiem. Podawać z kawałkami gotowanego mięsa i śmietaną.
Smacznego!


1 komentarz:

Drukuj