wtorek, 25 marca 2014

Chałka waniliowa

 Chałka waniliowa

Puszysta, mięciutka, delikatnie słodka, maślana, pachnąca wanilią, z chrupiącą kruszonką ... to wszystko dotyczy jednej chałki:) A powodem jej zrobienia była chęć nauczenia się robić warkocz z 6 części. Jak to w życiu bywa, nie taki warkocz straszny, jak ci, co go malują:) Efekt moich poczynań miał wymiar przekątnej dużej blachy, a dokładnie 45cm... a potem ten warkoczyk jeszcze nieco urósł... Chałka więc wyszła ogromna! i w dodatku bardzo smaczna:) Można oczywiście ciasto podzielić na pół i upiec dwie "normalne" chałki.
Polecam!

Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo:

Chałka waniliowa

Składniki:
1 szklanka mleka
25g drożdży
1 laska wanilii
50g masła
3 jaja
3 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżka oleju

Kruszonka:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
3 łyżki pełnoziarnistej mąki

Drożdże rozetrzeć z łyżka cukru, wymieszać z pół szklanki ciepłego mleka i łyżeczką mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i dodać je do mleka.
1 jajo i 2 żółtka (białko zostawić do posmarowania chałki) rozmieszać z resztą cukru, wlać pozostałe mleko, wsypać przesianą mąkę (2,5szklanki), wlać wyrośnięte drożdże, wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując pozostałą mąkę. Ciągle wyrabiając, dodać roztopione i przestudzone masło. Ciasto dobrze wyrobione powinno zacząć odstawać od ręki. Uformować z niego kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok 1-1,5godziny).
Ciasto podzielić na 6 części, upleść warkocz, przełożyć na blachę. Przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na ok 40 minut.
Składniki kruszonki rozetrzeć palcami. Chałkę posmarować białkiem, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 minut w temp. 170stC.
Studzić na kratce.
Smacznego!
chałka z 6 warkoczychałka waniliowa

4 komentarze:

  1. Ależ piękna chałka udał ci się bosko wyszło foto .

    OdpowiedzUsuń
  2. ale bym zjadła taka chałkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. my też... już prawie zjedliśmy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. domowa świeża chałka z dżemikiem z domowej spiżarni... ach, śniadanie z bajki!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj