piątek, 28 marca 2014

Pasztet z królika


Pasztet z królika

Tak to już jest, że świąteczne potrawy muszą być nieco bardziej wyszukane, wykwintne, niecodzienne. Taki właśnie jest ten pasztet: mięso królika duszone w winie, z dodatkiem wędzonego boczku i grzybów, doprawione rozmarynem, gałką muszkatołową. Zadowolenie domowników i gości gwarantowane:)
Polecam!

Pasztet z królika

 Składniki:
1 królik (ok. 1-1,3kg)
150g wędzonego boczku
150g drobiowych wątróbek
1 średniej wielkości cebule
1 korzeń pietruszki
1 marchew
garść suszonych grzybów (najlepiej borowików)
2 szklanki białego wytrawnego wina
1 kajzerka (czerstwa)
4 jaja
kilka gałązek rozmarynu
0,5łyzeczki gałki muszkatołowej
3 ziarenka ziela angielskiego
sól morska
pieprz świeżo mielony
3 łyżki masła klarowanego do smażenia
Masło klarowane do smarowania formy
Bułka tarta do posypania formy

Warzywa obrać, pokroić w duże kawałki, cebule pokroić w ćwiartki. Królika pokroić na kawałki, boczek pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozpuścić masło, zrumienić boczek, dodać cebulę, warzywa, chwilę razem podsmażać. Dodać kawałki królika, rozmaryn, ziele angielskie, grzyby, zalać winem oraz pół litra wrzątku, zagotować, przykryć i dusić ok. godziny, w razie potrzeby podlewając gorącą wodą (żeby się nie przypaliło). Ok 20 minut przed końcem duszenia dodać wątróbkę. Gdy mięso będzie miękkie, zdjąć z ognia, ostudzić.
Mięso oraz warzywa wyjąć z wywaru. Bułkę namoczyć w wywarze, mięso królika oddzielić od kości, zmielić razem z boczkiem, wątróbką, warzywami, namoczoną bułką (mieliłam 2 razy). Dodać jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką. Wymieszać do uzyskania gęstej "papki", podlewając wywarem.
Foremkę (u mnie13x30) wysmarować masłem, posypać bułką tartą, wyłożyć masę mięsną, wyrównać wierzch (u mnie masa wypełniła foremkę trochę ponad połowę). Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec 60 minut w temp. 170stC. Upieczony pasztet ostudzić i wstawić do lodówki, by stężał.
Smacznego!



1 komentarz:

Drukuj