piątek, 13 lipca 2018

Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi




Cukinia pieczona, faszerowana, duszona, zupa z cukinii, placki, sos, leczo, ciasto, dżem. Można w nieskończoność. Ale ja lubię odkrywać nowe smaki. Jednym z takich odkryć niedawno był pasztet z cukinii, tak jak kiedyś odkryłam dla siebie cukiniowe ciasto. Z każdym kolejnym kęsem wiem, że w zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej: z suszonymi pomidorami, serem, oliwkami, fetą, pestkami słonecznika, czarnuszką... Tylko nie wiem, na który wariant zdecydować się następnym razem;)

Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi

Składniki:
3 szklanki startej na dużych oczkach cukinii
1 duża cebula
2 marchewki średniej wielkości
0,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki kaszy manny
3 łyżki oleju
3 łyżki oliwy
3 duże jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżka słodkiej papryki (można na pół z wędzoną)
szczypta ostrej papryki (opcjonalnie) 
0,5 łyżeczki curry
kilka gałązek tymianku
pieprz
sól

Startą cukinię odcisnąć z nadmiaru soku.
Marchew zetrzeć na dużych oczkach.
Czosnek posiekać drobno.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek.
Warzywa przełożyć do miski, dodać jajka, oliwę, mannę i płatki owsiane, wymieszać.
Doprawić pieprzem, papryką, listkami tymianku, curry, posolić do smaku. Masa będzie nieco rzadka, podobna do konsystencji ciasta placków cukiniowych lub ziemniaczanych.
Keksówkę (10x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę cukiniową przełożyć do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 55-60 minut w temp. 180stC.
Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia, żeby dało się kroić w plastry.
Smacznego! 




4 komentarze:

  1. Bardzo oryginalny przepis. Aż zgłodniałem. Kradnę przepis i muszę spróbować to danie w ten weekend.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten pasztet musi być przepyszny! Tak świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co zamiast płatków owsianych mogą być ryżowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z ryżowymi nie próbowałam, ale zamiast owsianych dodałabym raczej orkiszowe.

      Usuń

Drukuj