wtorek, 16 kwietnia 2019

Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Wielkanoc już puka do naszych drzwi. Za chwilę dom wypełnią zapachy domowych wędlin, chrzanu, aromaty pieczonych bab czy mazurków. Jedną z potraw na wielkanocnym stole jest pasztet, a ja co roku mam dylemat, jaki pasztet upiec. Kiedyś były to pasztety mięsne, np. z indyka, z królika, ale jakiś czas temu odkryłam smak pasztetów wegetariańskich. Pasztet jaglano-pieczarkowy skradł już podniebienia całej rodziny, pasztet z soczewicy jemy nie tylko od święta. Teraz przyszła pora na pasztet z ciecierzycy (albo cieciorki, jak kto woli). 
Jest W-Y-Ś-M-I-E-N-I-T-Y i z powodzeniem zastąpi niejeden mięsny pasztet. Do jego przygotowania można użyć suchej ciecierzycy, która należy wcześniej namoczyć na kilkanaście godzin, a następnie ugotować do miękkości. Dla ułatwienia można wykorzystać cieciorkę w puszkach, co znacznie skróci czas przygotowania pasztetu, szczególnie gdy tego czasu przed świętami zawsze brakuje:)
 
Polecam również inne przepisy na pasztety:
 

Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Składniki:
2 puszki cieciorki (po 400ml)
1 duża cebula
10 cm kawałek pora
2 średniej wielkości marchewki
2 ząbki czosnku
2 jajka
4 łyżki oliwy
1/3 szklanki pestek słonecznika
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku

Marchew obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, por pokroić w półtalarki, zeszklić na oliwie. Dodać starta marchew i posiekany czosnek, smażyć kilka minut razem, często mieszając. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, podlać ok 1/3 szklanki wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a woda odparuje. Odstawić do ostudzenia. Liście i ziele wyjąć.
Cieciorkę osączyć, wodę (aquafaba) zachować. Cieciorkę zmiksować blenderem na gładką pastę, w razie potrzeby dolewając odrobinę aquafaby.
Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni.
Do cieciorki dodać warzywa i pestki, zmiksować blenderem niezbyt dokładnie, żeby pozostały wyczuwalne drobne kawałki warzyw. Dodać jajka, płatki owsiane i koncentrat, wymieszać.
Na suchej patelni uprażyć kumin i paprykę, aż przyprawy zaczną pachnieć.
Masę doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać przyprawy, wymieszać.
Podłużną foremkę (keksówkę 25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do foremki, wyrównać wierzch. Z wierzchu można posypać pestkami słonecznika i ułożyć kilka liści laurowych.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50-60 minut w temp. 180stC.
Upieczony pasztet ostudzić i schłodzić w lodówce.
Smacznego!

Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy


4 komentarze:

  1. Pyszności, mogła bym jeść i jeść

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo chętnie taki zjem. Jestem wegetarianką i to idealny przepis dla mnie. :) Pozdrawiam i życzę radosnych przygotowań do świąt. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O to coś dla mnie:)
    Miłego po świętach.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj