Myślę, myślę... ale nie ustaliłam jeszcze ostatecznego świątecznego menu. Wiem natomiast, że na pewno będą pierogi z kapustą i grzybami oraz ich zminiaturyzowana wersja - czyli uszka do wigilijnego barszczu.
Grzybów nazbieraliśmy jesienią, nie za dużo, więc na razie nie szaleję z grzybowymi przepisami, Zamknięte w słoiku, zapchałam je głęboko do szafki, żeby nie kusiły i czekały na Wigilię;)
Polecam również inne przepisy na Wigilię:
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Wigilijna kapusta z grzybami
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Paszteciki z kapustą i pieczarkami
Pieczone pierożki z kapustą i grzybami
Smażony karp z karmelizowaną cebulą
Ryba po grecku (najlepsza)
Śledzie pod szubą
Śledzie ze śliwkami
Śledzie w cytrusach
Filety śledziowe w marynacie słodko-kwaśnej
Uszka i pierogi z kapustą i grzybami
Składniki (ok. 60 sztuk pierogów):
Ciasto:
2,5 szklanki mąki (+ do podsypywania)
200ml gorącej wody
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju
Mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą, wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrabiać ok 5-10 minut, pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, lekko twardawe, ale po leżakowaniu zmięknie i będzie w sam raz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Farsz:
500g kiszonej kapusty
100g suszonych grzybów
2 cebule
łyżeczka majeranku
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Grzyby namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego - ok godziny. Ostudzić, odcedzić (wywar zachować), grzyby zmielić na maszynce.
Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna - opłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć.
Na patelni rozgrzać ok 2 łyżek oleju, dodać kapustę, smażyć, aż lekko się podrumieni, podlać wywarem z grzybów i dusić do miękkości. Gotową kapustę pokroić nożem.
Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać kapustę i grzyby, doprawić majerankiem, pieprzem, posolić do smaku.
Ciasto rozwałkować, wycinać kółka: ok 7cm na pierogi, 4-5cm na uszka, na każde nakładać farsz, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy.
Pierogi i uszka wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować pierogi ok 3-4 minut, uszka - 2-3 minuty.
Pierogi przed podaniem można obsmażyć na oleju, podawać ze złotą cebulką.
Uszka po ugotowaniu podawać z barszczem.
Smacznego!
Ciasto:
2,5 szklanki mąki (+ do podsypywania)
200ml gorącej wody
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju
Mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą, wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrabiać ok 5-10 minut, pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, lekko twardawe, ale po leżakowaniu zmięknie i będzie w sam raz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Farsz:
500g kiszonej kapusty
2 cebule
łyżeczka majeranku
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Grzyby namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego - ok godziny. Ostudzić, odcedzić (wywar zachować), grzyby zmielić na maszynce.
Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna - opłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć.
Na patelni rozgrzać ok 2 łyżek oleju, dodać kapustę, smażyć, aż lekko się podrumieni, podlać wywarem z grzybów i dusić do miękkości. Gotową kapustę pokroić nożem.
Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać kapustę i grzyby, doprawić majerankiem, pieprzem, posolić do smaku.
Ciasto rozwałkować, wycinać kółka: ok 7cm na pierogi, 4-5cm na uszka, na każde nakładać farsz, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy.
Pierogi i uszka wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować pierogi ok 3-4 minut, uszka - 2-3 minuty.
Pierogi przed podaniem można obsmażyć na oleju, podawać ze złotą cebulką.
Uszka po ugotowaniu podawać z barszczem.
Smacznego!
Już nie mogę się doczekać kiedy pojawią się na wigilijnym stole :) Szczególnie uszka i barszcz :D
OdpowiedzUsuńwitaj w klubie;) też najbardziej czekam na barszcz z uszkami, zakwas nastawiłam:)
Usuńteż się nie mogę doczekać barszczyku z uszkami! Oj, jak o nim pomyślę. A Twoje uszka przypomniały mi o tym cudownym jedzonku!
UsuńJeszcze lekko ponad tydzień poczekamy;)
UsuńJak się patrzy na ten to aż się chce Świąt. Choć powiem Ci że w moim rodzinnym domu uszka z barszczem nie królują, mam za to piergogi.
OdpowiedzUsuńJednak teściowa zawsze szykuje jedno i drugie :)
Już szykujesz zapasy świąteczne do zamrażalki czy przygotowujesz wszystko na świeżo?
u nas najczęściej i jedno, i drugie:)
UsuńNie szykuję zapasów, pierogi i uszka lepię w Wigilię, drożdżowy makowiec również wtedy piekę, natomiast dzień-dwa wcześniej piekę inne ciasta, pasztet i inne mięska, gotuję warzywa na sałatki, czyli takie dania, którym oczekiwanie na konsumpcję nie szkodzi.
Pyszne :) mam ochotę na barszczyk z uszkami :)))
OdpowiedzUsuńteż nie odmówiłabym:)
UsuńOj takiego pierożka porywam :-) i uszko też z kubkiem barszczyku. Niech już będą te święta :-)
OdpowiedzUsuńjeszcze troszeczkę, poczekamy, ale za to radość większa;)
UsuńMmmm....zapachniało Świętami :) Też już się nie mogę doczekać barszczu z uszkami!
OdpowiedzUsuńwszyscy czekamy;)
UsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy. Wystarczy dodać bloga do naszego serwisu www.zBLOGowani.pl i zdobywać nowych czytelników.
OdpowiedzUsuńz przyjemnością;)
Usuń