wtorek, 22 stycznia 2019

Ryba po grecku (najlepsza)


Dziwnie jest tak wyskakiwać we wtorek z przepisem na rybę, gdy w większości domów panuje zasada, że jak ryba, to piątek. Ale my rybę lubimy niezależnie od dnia tygodnia, a poza tym do piątku będziecie mieli czas na kupienie ryby i pozostałych składników, żeby przygotować rybny obiad.
Przepis na rybę po grecku ponoć nie ma nic wspólnego z kuchnią grecką. No może te ryby... A ja poszłam jeszcze o krok dalej, dodałam kukurydze i paprykę, więc można by to danie nazwać nawet rybą po meksykańsku:) I nieważne, że już dawno po Wigilii, ponieważ ryba w takim wydaniu jest pyszna i smakuje każdemu niezależnie od pory roku. 



Składniki:
2 marchewki (ok 200g)
1/4 selera (ok 150g)
1 pietruszka (ok 100g)
2 cebule (średniej wielkości)
3 ząbki czosnku
1/2 czerwonej papryki
3 łyżki kukurydzy z puszki
250ml przecieru pomidorowego
1 kg filetów ryby (u mnie dorsz, ale może być też mintaj, miruna czy inna ulubiona ryba)
3 łyżki mąki
przyprawa do ryb (bez glutaminianu w składzie)
4 olej do smażenia
sól
pieprz
tymianek
bazylia
oregano
papryka słodka
liść laurowy

Filety pokroić na kawałki, posypać przyprawą do ryb, odstawić na 15 minut.
Warzywa obrać. Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Cebulę pokroić w półkrążki, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek, wymieszać, dodać starte warzywa. Smażyć ok 5 minut, mieszając, żeby warzywa się nie przypaliły. Dodać pokrojoną w paski paprykę, liść laurowy, zalać przecierem pomidorowym, dusić pod przykryciem ok 10 minut. Dodać kukurydzę, doprawić ziołami, sola i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 200stC.
Rybę obtoczyć w mące, obsmażyć na złoto na oleju. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cienką warstwę warzyw, ułożyć kawałki ryby, na wierzchu wyłożyć pozostałe warzywa, przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika, zapiekać ok 15 minut. Podawać z kawałkiem cytryny.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. bardzo ją lubię, nigdy nie dawałam kukurydzy i papryki,ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam rybę po grecku w Twoim wydaniu wydaje się interesująca :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj