niedziela, 31 lipca 2016

Empanadas de carne

Zauważyliście pewnie, że zniknęłam na kilka dni. Mieliśmy gości, więc cały czas wypełniły nam rozmowy, biesiadowanie, zwiedzanie, wycieczki... Dziś siadłam w chwili spokoju, pomyślałam, że jednak wcale mnie ten spokój i cisza nie cieszą. Martuś, Emilka, Natka, Witalik (awiator;) będziemy tęsknić i już czekamy niecierpliwie na kolejne nasze spotkanie!!!!

Przy okazji dziękuję również za wszystkie życzenia dla mojej Mamy, które zostawiliście w komentarzach pod muffinkami:) Jest to niezwykle miłe i wzruszające!

A tymczasem zapraszam w kulinarną podróż do Hiszpanii i Ameryki Łacińskiej. Dziś proponuję empanadas de carne. Empanadas to rodzaj pierożków, w których pyszne soczyste nadzienie wypełnia kruche ciasto. W kuchni hiszpańskiej tradycyjnie przygotowane są z mięsem, oliwkami, jajkami oraz rodzynkami. Uwielbiamy je z dipem jogurtowo-czosnkowym.

Składniki (na ok 20 sztuk):
ciasto:
2 szklanki mąki
3 łyżki śmietany
120g masła
1 jajko
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka wody

Nadzienie:
400g szynki wieprzowej
1 duża cebula
2 mięsiste pomidory
sól
pieprz
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżeczka oregano
2 ząbki czosnku
szczypta kuminu
pęczek natki pietruszki
oliwa do smażenia
2 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki oliwek
2 łyżki rodzynków
1 żółtko
1 łyżka suszonego oregano do posypania

Mąkę przesiać z solą i proszkiem, posiekać z masłem, dodać jajko i śmietanę i wodę, wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Ciasto owinąć folią, schłodzić w lodówce przez godzinę.
Mięso zmielić. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Na patelnię wlać 3 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek i mięso. Smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dodać pomidory, dalej smażyć, aż sok z pomidorów odparuje. Mięso posolić i doprawić ziołami, wymieszać z posiekaną natką pietruszki, pokrojonymi oliwkami, jajkami oraz rodzynkami.
Ciasto rozwałkować na grubość 5mm, wycinać kółka o średnicy ok 10cm, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem, posypać oregano.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 180stC, aż ciasto będzie złote.
Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Mieszkasz w pięknym regionie- chętnie poczytałabym co widzieliście i jedliście na szlakach zwiedzanych miejsc:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitko, akurat zwiedzanie było głównie w mieście, mamy teraz Carnaval Sztukmistrzów - zabawy nie brakuje:) Ale wczoraj np. byliśmy na kajakach oraz nad stawami Echo na Roztoczu, gdzie mieszkają koniki polskie.

      Usuń
  2. ależ pyszności proponujesz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam jakie pyszności dzisiaj u ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze chętnie byśmy je maczały w jakimś fajnym jogurtowym sosie :D
    To dobrze słyszeć, że miło spędziłaś te ostatnie dni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z rana takie pysznosci, nie powinnam tu zaglądać.:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie ciasto jest złociutkie, a danie bardzo apetyczne. Jejku, jak to musi obłędnie smakować. Sama też z chęcią wyczarowałabym takie danie. Pozdrowionka ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Obiad doskonały! I jak one się pięknie na zdjęciach prezentują :) Jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe to wnętrze, idealne na przekąskę. Jadłaś może zimne? zastanawiam się jakby smakowały spakowane na prowiant.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przekąska, musi być bardzo aromatyczna.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj