wtorek, 3 stycznia 2017

Makowczyki


No i mamy nowy, nowiuśki, nowiuteńki rok 2017! Niech będzie taki, jakim każdy go sobie wymarzy:)
Zastanawiam się, od czego by zacząć. Może na słodko, żeby cały rok był słodki:) Żeby pachniał domem, ciastem, żeby przywoływał najlepsze wspomnienia. Takie uczucia zawsze wzbudza we mnie unoszący się z piekarnika zapach drożdżówek. Ciasto drożdżowe najczęściej kojarzy się nam z dzieciństwem, kiedy to babcia lub mama piekła najlepsze na świecie bułeczki, misternie wyplatała chałki, pieczołowicie układała śliwki i posypywała maślana kruszonką. Takie ciasto ma w sobie niezwykłą moc, potrafi rozchmurzyć nawet najbardziej szary dzień, a jego aromat sprawia, że wszystkie troski znikają jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Pozostając w temacie świąteczno-noworocznym zapraszam więc na makowczyki albo inaczej zakręcone drożdżówki z makiem.

Składniki (na 16 sztuk):
1 szklanka mleka
25g drożdży
50g masła
2 jaja
3 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
skórka otarta z połowy cytryny
1 łyżka oleju

nadzienie:
200g maku
3/4 szklanki cukru 
0,5 szklanki rodzynków
0,5 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej
1 białko
łyżeczka esencji migdałowej
Lukier:
0,5 szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny

Przygotować rozczyn: mleko podgrzać, żeby było ciepłe. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, skórkę cytryny, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę
i wyrobić jednolite miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając rozpuszczone masło.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).
Przygotować mak: wsypać mak do głębokiego rondla, zalać wrzątkiem, żeby woda przykryła mak, odstawić na kilka godzin. Następnie odcisnąć w lnianej ściereczce i zmielić na maszynce 3 razy.
Można również przygotować nadzienie z mielonego maku: zagotować mleko, zalać mak, wymieszać, przykryć i pozostawić do napęcznienia i ostudzenia. Proporcje mleka i maku 1:1 (na 200g maku - 200ml mleka).
Do maku dodać cukier, rodzynki, rozdrobnione orzechy, skórkę pomarańczową, białko, esencję migdałową. Wymieszać na jednolitą masę.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x40cm.
Na każdy płat ciasta równomiernie rozłożyć masę makową, zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
Pokroić w 5cm kawałki. Bułeczki ułożyć na blasze, każdą po środku przygnieść łopatką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na ok 40 minut. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut w temp 180st.C.
Przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny. Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować.
Smacznego:)


zBLOGowani.pl

10 komentarzy:

  1. przydałyby mi się teraz na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to jedne z moich ulubionych bułeczek drożdżowych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę się z Tobą zgodzić drożdżowe to zdecydowanie smak i zapach dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznych wypieków z makiem nigdy nie mam dość. Uwielbiam! Z chęcią skusiłabym się na takiego makowczyka. Wygląda kusząco i niezwykle apetycznie. Wiem na pewno, że ten smak jest grzechu wart :D
    Pozdrawiam! :) Miłego dnia życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne drożdżówki, wyglądają bardzo smakowicie, a nadzienie z makiem jak dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna nazwa, wyglądają pysznie)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie za mało maku najadłyśmy się przez te święta bo już mamy na niego ochotę :D Ale pysznie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie jak u Mamy, dokładnie takie...a że drożdżówki lubimy najbardziej z ciast - to narobiłaś nam smaku:)
    Wszystkiego co najlepsze życzymy i pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj