czwartek, 4 lipca 2019

Cold brew coffee - kawa macerowana


Cold brew coffee - rewolucja w przygotowaniu kawy na zimno czy krótkofalowy trend?
Miałam napisać, że kawę cold brew każdy może zaparzyć w domu, tylko czy wyraz "zaparzyć" jest w tym przypadku właściwy... Proces przygotowania kawy macerowanej polega bowiem na zalaniu zmielonych ziaren zimną wodą (temperatura wody ok 10stC) i odstawieniu ich na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Po odcedzeniu fusów otrzymujemy kawę o gładkim, wyrazistym smaku, ale pozbawioną kwasowości i o mniejszej zawartości kofeiny. Mnie taka wersja kawy bardzo pasuje, piję ją z mlekiem i odrobiną syropu klonowego lub gałką waniliowych lodów, a w upalne dni dorzucam kilka kostek lodu;)

Cold brew coffee - kawa macerowana 

Składniki:
80g kawy ziarnistej (nie zbyt mocno palonej)
1 litr przegotowanej i ostudzonej wody 
do podania: kostki lodu, mleko, cukier, syrop, lody itp.

Kawę zmielić w młynku na grubo (powinna być nieco mniej rozdrobniona niż mielona ze sklepu), wsypać do słoika, zalać wodą, zakręcić, odstawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie przenieść do lodówki i pozostawić na kilkanaście godzin.
Następnie kawę przecedzić przez podwójną gazę lub filtr do kawy. Przelać do butelek, przechowywać w lodówce.
Do przygotowania napoju kawowego umieścić w szklance kilka kostek lodu, zalać kawą, dodać mleko i posłodzić wg uznania. Do kawy można również dodać gałkę lodów (nie sorbetowych).
Smacznego!



4 komentarze:

Drukuj