wtorek, 19 grudnia 2017

Śledzie w cytrusach




Śledzie pod szubą, sułtańskie (czyli z rodzynkami, cebulą i koncentratem pomidorowym), z orzechami, rolmopsy ze śliwką, w zalewie słodko-kwaśnej i cytrynowe - oto nasz zestaw śledzi na tegoroczne Święta. Te ostatnie, przepis na które znajdziecie poniżej, smakują zaskakująco świeżo, orzeźwiająco, są aromatyczne i delikatne, wykwintne i bardzo niecodzienne. Polecam!


Składniki:
8 filetów śledziowym solonych a la matjas
skórka otarta z limonki
skórka otarta z cytryny
sok z połowy cytryny
sok z połowy limonki
1 łyżka cukru pudru
100ml oleju rzepakowego (u mnie Semco)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 cebula
kolorowy pieprz

Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez ok 3h, następnie dobrze opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w skośne kawałki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, wyłożyć na sitko, przelać najpierw wrzątkiem, a następnie od razu zimną wodą.
Połowę limonki pokroić w cienkie plastry, lub wyfiletować. 
Sok z cytryny, limonki, cukier puder oraz olej wymieszać, dodać starte skórki z cytryny i limonki, plasterki limonki, cebulę i natkę pietruszki.
W słoiku układać warstwami śledzie i cząsteczki limonki, każdą warstwę polewać cytrynową miksturą. Słoik zakręcić, odstawić do lodówki na min. 3 dni.
Smacznego!




5 komentarzy:

Drukuj