środa, 16 grudnia 2015

Śledzie pod szubą

 
Oto drugi z moich przepisów z najnowszego Aromatu
Ta warstwowa sałatka znana jest również pod nazwą „śledź pod pierzynką”. Owa pierzynkę lub szubę stanowią bogate w smaki i kolory warstwy jajek i warzyw, które ułożone w szklanej salaterce lub pucharkach staną się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu.

Składniki:
300g filetów śledziowych matias
1 czerwona cebula
3 jajka
2 ziemniaki
3 marchewki
2 buraki
pieprz czarny świeżo mielony
4 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
natka pietruszki


Jajka ugotować na twardo, obrać, 1 żółtko zostawić do dekoracji, resztę zetrzeć na dużych oczkach.
Marchew, ziemniaki i buraki ugotować, ostudzić, obrać, zetrzeć osobno na dużych oczkach.
Cebule pokroić w drobną kostkę.
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, pokroić w kostkę.
Majonez wymieszać z jogurtem.
W salaterce lub pucharkach układać warstwami: śledzie, cebulę, jajko, oprószyć pieprzem, posmarować cienko majonezem, ziemniaki, marchew, również posmarować cienko majonezem, buraczki, majonez, pokruszone żółtko. Sałatkę odstawić do lodówki na godzinę, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Jak piękne podane, każdy by się skusił:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm śledzie... ;) może w tym roku się do nich przekonamy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmmmmmoże;)na przykład na słodko, z cynamonem;)

      Usuń
    2. wyczuwam drwinę w tym komentarzu, nie wierz im :D one śledzi nie znoszą :D:D a sałatka piękna :)

      Usuń
    3. wiem, że nie lubią, ale jakby tak z ukochanym cynamonem??? :P

      Usuń
    4. Oby nam tylko śledzie cynamonu nie obrzydziły :P Ale musimy coś uściślić, bo Angelika raz w roku właśnie na Wigilię próbuje babcinych śledzi z rodzynkami ;) Także jest jakaś nadzieja, przynajmniej dla jednej z nas ;D

      Usuń
  3. Pięknie podane, niczym w restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przede wszystkim świetnie je podałaś, a poza tym zapisuję sobie przepis, bo jeszcze takich nie robiłam, a wersji śledzi robiłam sporo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. srebrny śledź w pięknych kolorach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie, kolorowo i pewnie bardzo smaczne. Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  7. Spotkałem się z tak zrobionymi śledziami, tyle że były podane na stół w dużej przezroczystej misce i rozdzielane na talerzyki. Oczywiście sposób Julianny jest dużo bardziej elegancki, za to tamten jest szybszy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na śledzie. Nie znałam go wcześniej, na pewno kiedyś wykorzystam, bo to musi być pyszne, no i super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj